Svet
1188 ogledov

Tudi v Nemčiji številne anomalije pri cepljenju

Cepljenje Profimedia
Cepljenje v nasprotju s strategijo tudi v Nemčiji.

Mladi in zdravi pred bolnimi in ostarelimi

Novinar William Glucroft je za portal Politico opisal svojo izkušnjo, kako je prišel do cepiva v Berlinu v nasprotju s strategijo, saj tam, podobno kot pri nas, prioritetno cepijo starejše in kronične bolnike. Kot je opisal Glucroft, je prejšnji teden njegov prijatelj razkril, da sta se s partnerjem cepila brez vnaprej napovedanega termina - le na poti domov se je ustavil v ambulanti in vprašal, ali lahko prideta do cepiva. Zdravnik jima je celo ponudil izbiro, ali želita biti cepljena z AstraZenecinim ali s Pfizerjevim cepivom. O praksi, ki jo izvajajo v omenjeni ambulanti, je slišal od drugih kolegov.

Zato je tudi Glucroft poklical zdravnika, ki je cepil mimo vrste. Izvedel je, da je AstraZeneca na voljo skoraj kadar koli, za Pfizer pa bo treba nekoliko počakati - en dan. Z dekletom sta se torej s Pfizerjevim cepivom cepila že dan po klicu. 

Cepivo Pfizer pod večjim nadzorom

Ker so bile odpravljene omejitve glede tega, kdo lahko dobi cepivo AstraZeneca, so v berlinskih zdravniških ordinacijah zasuti z inšpekcijskimi preiskavami. Uradno je AstraZeneca še vedno priporočljiva za starejše od 60 let, nekateri zdravniki se teh navodil še vedno držijo, ne pa vsi.

Omejitve glede cepiva Pfizer so strožje nadzorovane. Na splošno velja, da imajo prednost starejši in najbolj ogroženi, glede na poklic ali diagnozo. A omejen rok uporabe cepiva omogoča zdravnikom, da odmerke, ki jih morajo uporabiti, razdelijo po svoji volji.

Zaradi nejasnih navodil veliko prostora za "improvizacijo"

V Berlinu spletne platforme oziroma enotne aplikacije, ki bi omogočala transparentno prijavo na cepljenje, ni. Ljudje pa pozivajo zdravnike, naj jim čim prej zagotovijo cepivo, poleg tega nekateri Berlinčani po navedbah Glucrofta prejemajo vladne pozive na cepljenje ob specifičnem terminu, čeprav ne sodijo v prednostne skupine. Medtem pa drugi, ki bi morali biti glede na strategijo že cepljeni, še vedno čakajo na svoj termin. 

Se je pa hitrost cepljenja v Nemčiji občutno povečala, prejšnji teden je prvič dosegla milijon oseb na dan. Glucroft sklepa, da prav zato, ker nejasna navodila za cepljenje zdravnikom omogočajo, da cepijo praktično kogarkoli, nato pa kot razlog za cepljenje navedejo, da so cepili zato, ker so cepivo morali porabiti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Naklonsky 09:30 13.maj 2021.

    V Nemčiji LAHKO IZBIRAJO s katerim cepivom se bodo cepili. Pri nas ne. Torej to je največja razlika pri cepljenju med nami in Nemčijo.

  • marija93 20:53 07.maj 2021.

    Meni je povsem jasno, stari in bolni bodo itak umrli, treba mlade pocepit, da bodo zboleli