Slovenija
2377 ogledov

Ljubljana proti vojni v Ukrajini

Shod za mir v Ukrajini Facebook
Prvi od dveh ljubljanskih shodov za mir v Ukrajini.

Predstavniki več kot 30 različnih organizacij civilne družbe so danes na shodu za mir na ljubljanskem Trgu republike pozvali k takojšnji prekinitvi ognja v Ukrajini, umiku ruskih sil in začetku pogajanj o dolgoročni diplomatski rešitvi spora. Hkrati pa so izrazili nasprotovanje stopnjevanju militarizacije.

"Danes smo tu proti vojni, za mir," so organizacije zapisale v izjavi, ki so jo prebrali na današnjem shodu, ki se ga je udeležila množica ljudi.

V izjavi so odločno obsodili napad Rusije na Ukrajino, ki so ga označili za silovit, nezakonit in nezaslišan poseg na ozemlje druge države. Opozorili so, da je že povzročil žrtve tudi med civilnim prebivalstvom, tudi otrok. Napad je pregnal z domov številne družine, prekinil je izobraževanje otrok, so našteli.

Obenem so v izjavi obsodili grožnje z nuklearnim orožjem, zahtevali so takojšnjo prekinitev napadov in odložitev orožja ter premik za pogajalsko mizo. Pričakujejo, da se tako EU kot ZN in širša mednarodna skupnost še naprej odločno angažirajo za vzpostavitev miru, nedopustno je odziv usmeriti v militarizacijo, so navedli.

Dodatno so pozvali, naj meje ostanejo odprte za vse, ne le ukrajinske begunce. Zavzeli so se tudi za verodostojne informacije in zagotovitev pogojev za profesionalno delo novinarjev in novinark.

Številni govorci, na shodu tudi Kučan

Pred mikrofonom so se nato zvrstili različni govorci. Anica Mikuš Kos iz Slovenske filantropije, ki je več vojnih razmer doživela iz prve roke, je med drugim izpostavila, da je skupni imenovalec vseh vojn neskončno človeško trpljenje, umirajočih, ranjenih, tistih, ki so izgubili svoje bližnje. Trpljenje, ki ga povzroči človek, najbolj boli, je ocenila.

Na shodu sta spregovorila tudi dva Ukrajinca, ki trenutno živita v Sloveniji. Izpostavila sta pomen podpore mednarodne skupnosti Ukrajini in zbrane na shodu pozvala, naj še naprej protestirajo in se pridružijo humanitarnim akcijam.

Shod so podprli tudi številni predstavniki LGBTQ+ skupnosti, ki so nasilje ostro obsodili in opozorili tudi, da vlada ruskega predsednika Vladimirja Putina sistemsko zatira LGBTQ+ osebe v Rusiji. Ukrajinska LGBTQ+ skupnost bi lahko tako postala ena izmed najbolj politično targetiranih skupin v državi, so sporočili iz Društva Parada ponosa.

Za mir in proti vojni so se opredelili tudi udeleženci shoda na transparentih. Na njih so med drugim zapisali, da orožje ni rešitev, ter izrazili solidarnost z ljudmi v Ukrajini pa tudi s tistimi v Rusiji, ki vojni nasprotujejo. "Namerni napadi na civiliste so vojni zločin," pa so na transparent zapisali v Amnesty international Slovenije.

Shoda se je udeležilo tudi več znanih obrazov, med drugim nekateri predstavniki političnih strank in prvi predsednik republike Milan Kučan. V izjavi za televizijo Top TV je kot nerazumno ocenil, da nihče ne zahteva premirja, pač pa se je vsa mednarodna pomoč skoncentrirala v dobavo orožja, kar ga skrbi. Potegnil je vzporednice z osamosvojitveno vojno v Sloveniji in dejal, da je tudi Slovenija tedaj najprej zahtevala premirje, kar je nato vodilo v mirovna pogajanja. "Nabava orožja bo povzročila le čedalje več mrtvih in ranjenih," je še ocenil.

Protestniki so se po govorih podali še na sprehod po Ljubljani, pri čemer so jih spremljali policisti, ki so opozarjali, da shod ni prijavljen.Za jutri je v Ljubljani prijavljen shod s podobno vsebino, kot organizator je na spletnih straneh e-uprave navedeno Kulturno društvo Ljubljana-Kijev.

Janez Janša Slovenija Svet Janša poziva na jutrišnji shod, udeležence današnjega obiskala policija Svet Zelenski poziva: "Naši umirajo za vaše vrednote, dokažite, da ste z nami!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • kapibara1 14:59 02.marec 2022.

    Moto punta pa je: Po končanju gremo vsi na vlak, pa direkt v Ukrajino, saj je Zelenski ustanovil "Tujsko legijo" !

  • Avatar Leon
    Leon 08:32 02.marec 2022.

    Danes je predvolilni shod SDS in simpatizerjev . Spomnim se poziva Janše ; OSTANITE DOMA ,OSTANITE ZDRAVI !

  • Avatar Leon
    Leon 07:11 02.marec 2022.

    Včeraj je bil spontan shod mirovnikov ,danes je naročen pohod jastrebov in vojnih dobičkarjev .