Svet
4439 ogledov

Janša poziva na jutrišnji shod, udeležence današnjega obiskala policija

Ukrajina, Kijev Profimedia
Slovenska podpora Ukrajini. V Ljubljani dva shoda.

Eden izmed dveh shodov v podporo Ukrajini se je začel danes ob 17. uri, drugi bo potekal jutri; k udeležbi slednjega je pozval tudi premier Janez Janša. V svojem nagovoru je sicer povedal, da podpira vsak shod v podporo Ukrajini. 

Pred današnjim shodom so sicer nekatere udeležence obiskali policisti, je poročala STA. Po navedbah policije shod ni bil prijavljen, zato zbirajo informacije, ki bi lahko bile pomembne za uspešno izvedbo varovanja. 

Nekateri udeleženci današnjega shoda v podporo Ukrajini so povedali, da so jih včeraj in danes policisti obiskali na sedežih nekaterih nevladnih organizacij, ki se nahajajo tudi v njihovih stanovanjih. Civilne iniciative, ki podpirajo shod, fizične obiske v stanovanjskih stavbah in na sedežih organizacij razumejo kot nesprejemljiv pritisk na izvrševanje pravice do mirnega zbiranja.

Ugotavljajo, kdo je organizator, kakšen je program

Na Policijski upravi Ljubljana so za STA pojasnili, da javni shod doslej ni bil prijavljen, zato so policisti začeli zbirati informacije, ki bi bile lahko pomembne za uspešno izvedbo varovanja shoda. Med te informacije sodijo ugotavljanje, kdo je organizator shoda, seznanitev s programom oz. potekom shoda in pričakovanim številom udeležencev. Obvestila so policisti zbirali pri osebah oz. subjektih, ki bi lahko dale koristne podatke, so zapisali.

Kot so opozorili, neprijavljen shod za udeležence namreč pomeni, da organizator ni poskrbel za varnostne ukrepe, kot je na primer rediteljska služba, ni priskrbel dovoljenja za zaporo cest in ni seznanil javnosti s programom. "V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbimo policisti, ki na podlagi varnostne ocene pripravimo sorazmerne ukrepe za zagotavljanje varnosti na shodu," so še pojasnili na PU Ljubljana.

Ob tem poudarjajo, da ukrepe izvajajo izključno zaradi zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja ter da nikomur ne omejujejo pravice do zbiranja oziroma izražanja stališč. Po drugi strani pa je dolžnost organizatorjev in tudi udeležencev shodov, da spoštujejo zakon, saj je lahko le tako javni shod varen za vse.

Današnjega shoda v Ljubljani naj bi se udeležilo več nevladnih organizacij in organizacij civilne družbe, med drugim Mladi za podnebno pravičnost, Protestna ljudska skupščina in Mladi plus ter predstavniki Mirovnega inštituta, Inštituta 8. Marec in Amnesty International Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • Katlyn_Evans 10:11 02.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • rd2dmk2 09:58 02.marec 2022.

    jutri bo delil še kakšne bone. tako kot čebelarjem za pomoč pri dragih energentih.. jutri pa bodo mogoče na vrsti rejci golobov ali pa činčil.pa mogoče bodo stare mame in dedki dobili prvo zastonj učnouro iz podarjenih bonov za uporabe ...prikaži večabe IT tehnologije.. kako se za default postavi janšev tviter.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:06 01.marec 2022.

    Janez, hinavec!