Slovenija
6138 ogledov

Ljubljana v vsej študiji najslabše

Prešernov trg Shutterstock
Izračuni, ki dajejo misliti.

Poletja v mestih, predvsem evropskih, bodo v prihodnje še toplejša, temperature pa bodo do leta 2050 povprečno višje, in sicer med 3,5 in 4,7 stopinje Celzija, kaže študija švicarskega inštituta inštituta Crowther Lab. Ljubljana naj bi med 520 mesti, vključenimi v projekcije, do leta 2050 doživela najvišjo rast temperatur v poletnih mesecih.

Kot če bi nas prestavili tisoč km južneje

Švicarski inštitut je pripravil projekcije in izračune o tem, kakšno bi bilo življenje v mestih, če bi se povprečna temperatura na globalni ravni do leta 2050 zvišala za dve stopinji Celzija. Četrtina od 520 vključenih mest naj bi do leta 2050 doživela dramatične spremembe, na svoji spletni strani opozarja Crowther Lab.

Največje spremembe bodo doživela mesta na severni polobli, predvsem evropska, njihovo podnebje pa bo v 30 letih doživelo takšne spremembe, kot če bi mesta preselili za 1000 kilometrov južneje.

Po njihovih predvidevanjih bo leta 2050 vreme v Ljubljani približno takšno, kot je danes v ameriškem mestu Virginia Beach - največjem mestu v ameriški zvezni državi Virginija, saj naj bi Ljubljana beležila najvišjo rast temperatur med vsemi mesti, vključenimi v študijo. Maksimalne temperature v najtoplejših mesecih naj bi v slovenski prestolnici narasle za osem stopinj Celzija, povprečna letna temperatura naj bi bila višja za 3,5 stopinje Celzija.

vročina | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Poletje Napoved Slovenija Srednjeročna napoved: Takšno bo vreme po 20. juliju

London kot Barcelona

Precej topleje bo, tako projekcije, tudi na Dunaju, kjer naj bi leta 2050 imeli takšno vreme, kot ga ima sedaj Skopje. Temperature v poletnih mesecih naj bi narasle za 7,6 stopinje Celzija, v poprečju pa za 2,3 stopinje Celzija. Za primerjavo, v Zagrebu naj bi v najtoplejših mesecih beležil 7,3 stopinje Celzija višje temperature, v povprečju pa naj bi te narasle za 2,3 stopinje Celzija.

Do leta 2050 bi lahko London postal tako vroč kot Barcelona, mesto pa bi lahko pestile ekstremne suše. V Veliki Britaniji bi bile temperature v najtoplejših mesecih višje za približno šest stopinj in bi dosegle povprečnih 27 stopinj Celzija. Avtorji študije ob tem opozarjajo, da se bodo mesta zaradi toplejšega vremena soočala s težavami pri dobavi vode.

Podobno svari tudi Arso

Vlade so se sicer zavezale, da bodo z ukrepi skušale do leta 2050 zamejiti rast povprečne temperature na 1,5 stopinje Celzija, vendar številni okoljevarstveniki dvomijo, da jim bo to uspelo. Povprečne temperature so sicer že sedaj za eno stopinjo višje kot v časih pred industrijsko revolucijo. "Zgodovina pa nas uči, da zgolj podatki ljudi ne bodo prepričali, da spremenijo svoja dejanja," je za BBC dejal avtor raziskave Jean-Francois Bastin. Opozoril je, da bomo pogosteje priča tako ekstremnim poplavam, kot tudi sušam.

Podobne napovedi je za Slovenijo lani objavila tudi slovenska Agencija RS za okolje (Arso), ki je opozorila, da se mora Slovenija do konca stoletja pripraviti na višje temperature in več zimskih padavin. Grozi nam segrevanje zraka za šest stopinj Celzija, pogostejši bodo vročinski vali, več bo tudi padavin, še posebej pozimi in ne severovzhodu.

Oblačno vreme oblaki pretežno Osvežena napoved Slovenija Vreme: Zatišje pred novim udarcem parkirišče Pozor! Zdravje Koliko časa je potrebno, da se ogreje do smrtonosnih temperatur?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Avatar Micheal_Benson
  Micheal_Benson 00:06 14.julij 2019.

  Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam, da je resnično posojilo podjetje, od katerega lahko dobite hitro posojilo, nudimo vse vrste posojil našim zaupanja vrednim strankam z obrestno mero 3%, kontaktirajte nas, če potrebujete posojilo. Pošljite nam e-pošto Michealbensonloanagency@gmail.com Obrazec za posojilo ...prikaži več in ga vrnite. Whatsapp: +61447666281 Polno ime ................. Let .............. Država ..................    Znesek zahtevanega posojila. .................. Trajanje ................

 • miho 12:59 12.julij 2019.

  Kdaj bo pa pri nas tako kot v Centralni Afriki? V Centralni Afriki bo pa pekel na zemlji?

 • Tupamaros 12:36 12.julij 2019.

  Pozabili so na plohe in nevihte ter da se bo zvečer stemnilo do nižin.