Zdravje
1176 ogledov

Koliko časa je potrebno, da se ogreje do smrtonosnih temperatur?

Vročina EPA
Ne glede na številna opozorila še vedno prihaja do smrti otrok v avtomobilih.

Do smrti otrok v avtomobilih prihaja tudi zaradi tega, ker se njihovi starši preprosto ne zavedajo, kako hitro se slednji lahko ogreje do smrtonosnih temperatur, ocenjujejo strokovnjaki.

Kot je znano, včeraj popoldne je v bolnišnivi na Reki umrla 4-letna deklica, ki jo je njen 33-letni oče pustil v avtomobilu, parkiranem pred svojim frizerskim salonom, v katerem je v usodnih trenutkih delal. Deklica je umrla za posledicami vročinske kapi in dehidracije.

Temperatura V bolnišnici Svet Deklica, ki jo je oče pozabil v razgretem avtu, umrla

Pri nas so takšni primeri sila redki, v ZDA pa letno umre kar 37 otrok zaradi previsokih temperatur v avtomobilu, v katerem jih pustijo starši, piše Live Science.

Strokovnjaki so zaradi številnih smrti opravili preizkus, koliko povprečno je potrebno za povprečni avto, da se pregreje. V kolikor avto ni v senci in je zunanja temperatura 35 stopinj Celzija, se avto zelo hitro, prej kot v eni uri, zagreje do 47 stopinj, temperatura sedežev v povprečju doseče 51 stopinj. Z avtomobili, parkiranimi v senci, je nekoliko boljše; po eni uri notranja temperatura doseže okrog 38 stopinj.

Kdorkoli ostane v pregretem avtomobilu, je v nevarnosti zaradi možne vročinske kapi, ki je lahko smrtonosna. V kolikšnem času povprečen človek doživi vročinsko kap je težko predvideti, saj na to vplivajo dejavniki, kot so starost, teža, pa tudi njegovo sicerjšnje zdravstveno stanje.

Otroci večinoma doživijo vročinsko kap, če je njihova telesna temperatura dlje časa višja od 40 stopinj Celija. Strokovnjaki sklenejo, da bo otrok, v kolikor bo puščen v avtomobilu na soncu, vročinsko kap doživel v eni uri, če je vozilo parkirano v senci pa v dveh urah.

Temperatura To je ponavljal Svet Oče, ki je pozabil deklico v razbeljenem avtomobilu v šoku Jezen otrok Bodite pozorni! Avto Pediatrinja: V zadnjem času v ambulanti ogromno otrok s slabostjo in vrtoglavico

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.