Slovenija
11 ogledov

Ljubljana za zeleno prestolnico Evrope

Prenova Ljubljane Anže Petkovšek
Ljubljana v ožjem izboru za zeleno prestolnico Evrope za leto 2016. Izbor vodi Evropska komisija.

Slovenska prestolnica se je s še štirimi evropskimi mesti uvrstila v ožji izbor za zeleno prestolnico Evrope za leto 2016. Evropska komisija je izmed 12 kandidatov v naslednjo fazo izbora uvrstila še nemški Essen, nizozemski Nijmegen, norveški Oslo in švedski Umeå.


Neodvisni odbor strokovnjakov je vse kandidate ocenil na podlagi prilagajanja podnebnim spremembam, lokalnega prevoza, zelenih mestnih območij, energijske učinkovitosti, kakovosti zraka in akustičnega okolja ter drugih meril.
 
Mesta v ožjem izboru se bodo zdaj pripravila, da žiriji v sedanji zeleni prestolnici Evrope, Københavnu, 23. junija predstavijo svojo vizijo in potencial, da postanejo vzor drugim mestom, ter svojo komunikacijsko strategijo. Žirija bo zeleno prestolnico Evrope za leto 2016 razglasila naslednji dan, 24. junija.
 
Prvi zmagovalec izbora je bil leta 2010 Stockholm, leta 2011 je to postal Hamburg, sledila so mesta Vitoria-Gasteiz, Nantes in København. Prihodnje leto bo zelena prestolnica Evrope Bristol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.