Slovenija
8996 ogledov

Pol milijona jih je, živijo pod nami

podgana
1/3
Profimedia
Verjetno ni večjega mesta, ki se ne bi soočal s to težavo. Nič drugače ni v slovenski prestolnici, kjer so se reševanja lotili tako ...

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste predvsem med večernimi urami v Ljubljani srečali njene najštevilčnejše prebivalce – podgane. To ni nič nenavadnega, saj na svetu živi skoraj sedem milijard podgan. Podgane se tudi zelo hitro razmnožujejo; samica lahko na leto koti približno tri- do šestkrat, vsakič pa ima lahko od osem do dvanajst potomcev.

podgana | Avtor: Profimedia Profimedia
Glodavci se najpogosteje pojavljajo v strnjenih naseljih, predvsem tam, kjer je hrana in ravnanje z odpadki ni urejeno, pa tudi v zapuščenih objektih in kanalizacijskem omrežju. Zato ni presenetljivo, da so si za svoje prebivališče izbrale tudi Ljubljano.

Ljubljana brez turistov Slovenija Popotnik Iz središča Ljubljane so izgnali ljudi, ki nimajo dovolj denarja

Natančnih številk kosmatih prebivalcev na Mestni občini Ljubljana (MOL) ne beležijo. Po grobih ocenah strokovnjakov izpred sedmih let naj bi v prestolnici živelo približno pol milijona podgan. Omenjena problematika je bila v ospredju predvsem med obdobjem koronavirusa, ko naj bi podgane množično zavzele ljubljanske ulice, ki so bile v hladnejših mesecih zaradi pandemije bolj prazne kot običajno. Pri določanju (ustrezne) velikosti populacije si na MOL-u lahko pomagajo s prejetimi prijavami s strani občanov. V letu 2020 so na ljubljanski občini prejeli 35 pobud meščanov, ki so se nanašale na omenjen pojav.

Številne pobude Ljubljančanov si lahko tudi sedaj ogledamo na portalu Servis pobude meščanov, kjer smo zgolj v mesecu oktobru na to tematiko opazili štiri sporočila na to tematiko. Vse se navezujejo na center Ljubljane. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) predpostavlja, da se podgane pogosto pojavljajo ob Ljubljanici, saj ljudje tam v zadnjem času hranijo nutrije.

podgane v Ljubljani | Avtor: Posnetek zaslona Posnetek zaslona

Ker je tovrstnih posameznikov veliko, velja opozoriti, da je hranjenje živali na javnih površinah v Ljubljani od leta 2015 prepovedano z občinskim odlokom. Dovoljeno je le hranjenje ptic in veveric v Tivoliju, v nasprotnem primeru sledi globa v višini sto evrov.

Kljub številnim prijavam na mestni občini poudarjajo, da je glede na informacije NLZOH trenutno število glodavcev v Ljubljani v običajnih mejah, "brez kakršnih koli posebnosti".

Rešitve?

Eden od najpomembnejših ukrepov proti povečanju populacije je zatiranje glodalcev oziroma deratizacija. Na MOL-u pojasnujejo, da se v Sloveniji postopek izvaja na podlagi 28. člena Zakona o nalezljivih boleznih. Ob tem zakon ne določa, da je deratizacija obvezna. Izvaja se preventivno ali intervencijsko, ko se pojavi nevarnost za izbruh nalezljive bolezni, katerega prenašalci ali vir so glodavci. Zato na mestni občini menijo, da bi morala država z zakonom ponovno uvesti obvezno deratizacijo v vseh objektih.

nevihta strela Ljubljana PO KRIVEM? Popotnik Turisti navdušeni: Ko "podcenjena" slovenska prestolnica preseneti!

Mestna občina Ljubljana sicer že sedaj enkrat letno oziroma po potrebi izvaja preventivno deratizacijo v upravnih objektih, ki so v njeni lasti. Te ne počne na zunanjih javnih površinah, saj bi lahko povzročila zastrupljanje hišnih živali, kot so mačke in psi. Na mestni občini povedo, da v letošnjem letu prav tako ne opažajo povečanega povpraševanja po deratizaciji. "V primeru, da smo obveščeni o večjem številu glodavcev na posamezni javni površini, se za to območje dodatno naroči izvedba deratizacije," še dodajo.

Tudi NZLOH z namenom zmanjšanja števila glodalcev oziroma ohranjanja velikosti populacije na številu, ki je za sobivanje s človekom še sprejemljivo, izvaja preventivno deratizacijo. Postopek se ponavadi izvede v kanalizacijskem omrežju, bolnišnicah, domovih za starejše občane, šolah, vrtcih, obratih s prehrano in večstanovanjskih objektih.

Podgane prenašajo mišjo mrzlico

Poleg tega, da je marsikomu že ob srečanju s podgano neprijetno, je problematičen predvsem zdravstveno-varstveni vidik, saj lahko povzročajo materialno škodo in ogrožajo naše zdravje. Podobno kot ostali glodavci so namreč prenašalke t. i. mišje mrzlice. Bolezen se na človeka prenese prek vdihavanja virusa, prisotnega v izločkih glodavcev. Kasneje se lahko virus z okuženih iztrebkov prenese na hrano in vodo v okolici. Zaradi okužbe lahko posameznikom odpovejo ledvice in od pet do petnajst odstotkov obolelih oseb celo umre, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

podgana | Avtor: Profimedia Profimedia
Višje število obolenj se običajno povezuje s povečevanjem populacije glodavcev. Po podatkih (NIJZ), dostopnih na njihovi spletni strani, so do sredine letošnjega novembra s strani Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani prejeli 63 laboratorijsko potrjenih primerov HMRS. Za mišjo mrzlico je obolelo 10 žensk in 53 moških.

Oboleli bolniki prihajajo iz podravske (32), jugovzhodne (14), posavske (4), osrednjeslovenske (3), savinjske (3), gorenjske (2), koroške (2), goriške (1), obalno-kraške (1) ter pomurske (1) statistične regije. Pri večini bolnikov je bil dokazan virus Puumala.

Kaj lahko storimo sami?

Za preprečevanje povečevanja populacije podgan in posledično okužb z virusom mišje mrzlice lahko veliko storimo že sami. Čeprav glodavci v kanalizacijskem omrežju ne živijo, se hodijo vanj prehranjevat, saj vedo, da tam najdejo hrano. Betonske cevi, ki sestavljajo večino ljubljanskega kanalizacijskega omrežja, zanje niso ovira, da pridejo do hrane. Prav glodavci so zato eden izmed razlogov, zakaj v straniščno školjko ali odtok ne smemo metati ostankov hrane. Več kot je hrane v kanalizaciji, hitreje se glodavci razmnožujejo.

Na NIJZ so zato pripravili nasvete, ki bi se jih prebivalci med opravljanjem (poklicnega) dela v naravi, ali pri bivanju v naravi in v domačem okolju morali držati. Pri tem je seveda ključna splošna urejenost in higiena okolja, kot so denimo pravilno ločevanje odpadkov, primerna higiena zbirnih mest zanje in preprečevanje divjih odlagališč.

Nutrije intervju Slovenija Priznana biologinja: "Vprašanje je, kdo je tu bolj škodljiv."

Med drugim je pomembno, da poskrbimo, da se glodavcem prepreči dostop v hišo, živila in pijačo hranimo v zaprtih posodah, ne zlivamo ostankov hrane in odpadkov v straniščno školjko, ne poležavamo na golih tleh in skrbimo za higieno rok.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • McBobo 15:54 25.november 2023.

    Ne morte kar takolele pobijati nedolžnih živalic. Kaj bo pa tina golobova rekla no?

  • Avatar Leon
    Leon 14:17 25.november 2023.

    Največ podgan je v kleteh polne gnilobe ,zlobe ,sovraštva in klevetanja . Ali ste se prepoznali domobranci ?

  • Naklonsky 12:08 25.november 2023.

    Rešitev: Subvencije za odprtje kitajskih restavracij.