Slovenija
185 ogledov

LMŠ še tretji mesec zapored raste

Marjan Šarec Saša Despot
LMŠ ima še naprej največjo podporo med strankami. Sledijo ji SDS, SD in Levica.

Zadnja anketa, ki jo je za Delo izvedla Mediana, je pokazala, da največjo vladno stranko LMŠ podpira 18,9 odstotka vprašanih, kar je dobri dve odstotni točki več kot avgusta. Po navedbah Dela je tako LMŠ uspel največji skok med vsemi uvrščenimi na barometer in rast tretji mesec zapored. Ocenjujejo tudi, da zgodba z Branetom Kraljem ni vplivala na rating stranke, saj se je začela 28. avgusta in jo po njihovem rezultati že zajemajo.  

Na drugem mestu ostaja SDS, ki ima 14,7-odstotno podporo, kar je pol odstotne točke več kot avgusta. Tudi največja opozicijska stranka tako že tretji mesec zapored pridobiva. 

Levici se od prejšnjega merjenja rezultat ni spremenil, izgubila je desetinko odstotne točke, a se je povzpela za dva položaja, ker je SD izgubila 0,8 odstotne točke. Stranki sta zdaj s 6,4 izenačeni na tretjem mestu. Levica je tako prehitela NSi, ki bi jo tokrat obkrožilo 5,1 odstotka vprašanih, kar je 1,6 odstotne točko manj anketirancev kakor pred enim mesecem. Ali je to povezano z novodeklarirano sredinskostjo stranke, bo bolj jasno po naslednjih raziskavah javnega mnenja, piše Delo.

Sledijo SNS z 2,9-odstotno podporo (avgusta 3,3), DeSUS z 2,3-odstotno podporo (avgusta 2,2), SAB z 2,1-podporo (avgusta 1,8) in SLS z 1,9-odstotno podporo (avgusta 2,3). Statistično značilno razliko v primerjavi s prejšnjim merjenjem pa je zaznati pri SMC, kjer se napoveduje menjava vodstva, podpora ji je z 2,9 padla za skoraj polovico, na 1,5 odstotka. Ni nezanemarljivo, da je skoraj petina vprašanih še neopredeljenih, več kot 11 odstotkov pa jih pravi, da ne bi volilo nobene stranke.

Vprašani so delo vlade ocenili malenkost bolje kot avgusta in ji dali srednjo oceno 2,96, državni zbor pa ima z 2,67 enako srednjo oceno kot prejšnji mesec.

Pahor pred Šarcem in Fajonovo

Na vrhu barometra priljubljenosti ostaja predsednik republike Borut Pahor, pred premierjem Marjanom Šarcem in evropsko poslanko iz SD Tanjo Fajon, vsi trije imajo višjo povprečno oceno kot avgusta. Četrtouvrščeni je še vedno predsednik NSi Matej Tonin, za njim pa zdravstveni minister Aleš Šabeder. Na šestem mestu je evropska poslanka iz SDS Romana Tomc, ki je prehitela Milana Brgleza. Sledijo predsednik DZ Dejan Židan, odhajajoča evropska komisarka Violeta Bulc, in evropska poslanka iz NSi Ljudmila Novak. Na zadnjem mestu ostaja prvak DeSUS Karl Erjavec, predsednika SMC in SDS, Miro Cerar in Janez Janša, pa sta se spet zamenjala na predzadnjem mestu, piše Delo.

Javnomnenjsko raziskavo je za uredništvo Dela med 28. avgustom in 5. septembrom izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 726 polnoletnimi prebivalci Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.