Slovenija
71 ogledov

Locirali kraj, kjer bi lahko v Kemisu začelo goreti

Kemis Anže Petkovšek
Okvirno naj bi bilo znano, kje bi lahko bilo mesto, kjer se je začel požar v Kemisu.

Kriminalistična preiskava požara v podjetju Kemis še vedno poteka. Zaradi obsežnosti oz. zahtevnosti primera v tem trenutku ne morejo napovedati, kdaj bo preiskava zaključena.

Kriminalisti in kriminalistični tehniki so v sodelovanju s forenziki z Nacionalnega forenzičnega laboratorija okvirno locirali kraj, kjer bi lahko pričelo goreti.

V vrhniškem podjetju za hranjenje in predelavo nevarnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja. Na dan požara so skladiščili 1402 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov. Med drugim so imeli v Kemisu skladiščeno tudi eno tono pesticidov.

Zaradi požara so lokalni prebivalci več dni tožili o dihalnih težavah, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa ljudem zaradi onesnaženosti odsvetujejo uživanje hrane z bližnjih vrtov in njiv. Najhujše posledice nosi tamkajšnji potok Tojnica, v katerega se je izlila voda, ki je stekala s požarišča. 

Pristojne agencije in inšpekcijske službe so v petek popoldne zbranim Vrhničanom predstavile rezultate dosedanjih analiz