Slovenija
231 ogledov

Vrhnika: To so pokazale analize zelenjave in krme

Zelenjavni vrt Profimedias
Predstavniki pristojnih institucij domačinom na Vrhniki predstavljajo rezultate analiz, opravljenih po požaru v tamkajšnjem podjetju za ravnanje z nevarnimi odpadki.

Dr. Jernej Drofenik z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je predstavil rezultate analiz, ki jih je uprava za varno hrano opravila na območju. Ob tem je poudaril, da so se aktivnosti uprave začele po javno prejetih informacijah o možnem onesnaženju hrane in krme na lastno iniciativo uprave. 

Uprava je opravila vzorce na živilih, ki se dajejo na trg, in na krmi. Na območju so identificirali primarne pridelovalce sadja in zelenjave ter pridelovalce mleka na prizadetem območju. Pregled so opravili tudi na vrhniški tržnici, kjer nepravilnosti niso odkrili.

Vzeli so pet vzorcev trave, dva vzorca solate in pet vzorcev zemlje s kmetijskih površin. Vzorce so analizirali na vse težke kovine, vsa onesnaževala, na policiklične aromatske ogljikovodike, poliklorirane bifenile, dioksine in furane, pesticide (opravili so analizo na več kot 250 različnih pesticidov). Drofenik je pojasnil, da rezultatov analize ni bilo prej, ker niso imeli podatkov, kaj točno je gorelo. Spomnimo, podjetje Kemis je šele včeraj javno objavilo seznam snovi, ki so jih hranili in ki so gorele. 

 

Neskladen je bil samo en vzorec trave iz neposredne bližine tovarne. Na podlagi tega je uprava določila radij 1600 metrov okoli mesta vzorčenja omenjenega vzorca trave, v katerem je uprava izrekla začasno prepoved uporabe krme za rejne živali. V veljavi je prepoved paše, prepoved uporabe sena in silaže, najrene po 15. maju 2017. 

Po zagotovilih glavne inšpektorice Andreje Bizjak so inšpektorji na terenu in obveščajo kmetovalce na območju o ukrepih, ki veljajo. Ukrepi veljajo dokler ne bodo znani dodatni rezultati že odvzetih vzorcev zemlje in rezultati dodatnega monitoringa po odstranitvi trave sedanje rasti. 

Ne uživajte zelenjave in sadja

Znotraj tega območja je priporočljivo tudi, da se ne uživa zelenjave in sadja, ki je sedaj na voljo. Hrana, ki bi v tem trenutku lahko predstavljala tveganje za zdravje ljudi so solata, redkvica, špinača, blitva in zgodnje češnje. Priporočljivo je, da se zelenjavo in sadje znotraj tega kroga da v neškodljivo uničenje na zbirnih mestih. 

Viviana Golja z NIJZ je vnovič dejala, da prebivalcem odsvetuje uživanje hrane, ki raste na njihovih vrtovih. Na vprašanje, ali se otroci lahko igrajo na tleh, je dejala, da to odsvetuje. Dodala je, da je zrak v redu in da je voda iz vodovoda pitna. 

Uprava za jedrsko varnost je objavila podatke o analizi na prisotnost radioaktivnih snovi na območju Kemisa. Analiza je pokazala, da ni prisotnosti radioaktivnih snovi. 

Predstavnica Inšpektorata RS za okolje in prostor je zbranim povedala, da so bili v Kemisu opravljeni inšpekcijski nadzori. Inšpektorica je po njenih besedah izrekla ustno odločbo Kemisu. Kaj točno je bilo izrečeno Kemisu, ni povedala. Po njenih besedah do takšnega izreka pride, kadar bi lahko prišlo do nevarnosti za okolje. 

Občani: Vzorčilo se je, kjer ni bilo dima

Občinstvo v dvorani je večkrat izrazilo nestrinjanje z odgovori predstavnikov pristojnih institucij. Večkrat so opozorili na to, da so bile analize opravljene na območjih, kjer se ni valil dim, zato so zahtevali, da se vzorčenje opravi še na drugih območjih. 

Zbrani so večkrat izrazili nezadovoljstvo s potekom obveščanja javnosti in opozorili na to, da država nima načrta za ukrepanje v primeru takšnih nesreč. Zanimalo jih je tudi, ali so upravičeni do kakšnih zdravstvenih pregledov. V tem primeru so jih z vprašanji napotili na ministrstvo za zdravje. 

"Kaj naj naredim s travo, zemljo? Zakaj zemlja po dežju smrdi? Zakaj asfalt smrdi? Koliko časa naj še odstranjujem travo? Ali naj zamenjam zemljo?," so se spraševali zbrani. Na kar nekaj vprašanj niso dobili vprašanj. V nekaterih primerih tudi zato, ker pred njimi niso stali tisti, ki bi odgovore na vprašanja lahko podali. 

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 3
  • max 09:38 27.maj 2017.

    Pod črto preiskav in raziskav o odgovornosti, se bo pokazala pritlehnost državnih institucij, pod imenom KOLEKTIVNA ODGOVORNOST. In življenje gre naprej.

  • cogocogo 18:46 26.maj 2017.

    kako so onasnazene sele drzavne institucije ki take zadeve vedno potlacijo v stran ,,nihce nikoli za nic ne odgovarja krivih ni ,,a vsak vrabec vidi kaj je bilo vse narobe in sedaj se vsi izvlacijo iz dreka ,,narodu pa se ...prikaži večrodu pa se se smejijo in jih zalijo ter ponizujejo ,,a se nam bo le kdaj strgalo pa da to nesnago sami pocistimo brez birokracije tako kot je to treba

  • Avatar Leon
    Leon 18:15 26.maj 2017.

    Sinočnja oddaja na RTVS o požaru v Kemis je pokazala način dela državne birokracije v Sloveniji. Direktor je v vsej zgodbi najmanj kriv saj je delal po navodilih ARSO in zakonodaje o varovanju in hranjenju nevarnih snovi ,ki jih je ...prikaži veče spisala država ! Problem je v NADZORU , OVERJANJU in PREVZEMANJU ODGOVORNOSTI služb zadolženih za to področje . Pa smo na začetku zgodbe o USPEHU ali države PRAVA .