Slovenija
4289 ogledov

Logar provokativno: "Kaj pa v zapisanem ne drži?"

Anže Logar Saša Despot
Minister za zunanje zadeve Anže Logar je na današnji izredni seji zavrnil očitke, da je depeša njegovo delo, zanikal, da je depeša sploh depeša in vprašal opozicijo, kaj od navedenega v njej ne drži.

Odgovora niso pripravili na ministrstvu za zunanje zadeve

Dokument, ki je bil pred kratkim s strani zunanjega ministrstva poslan na Svet Evrope, po Logarjevih besedah sploh ni odgovor na opozorilo komisarke za človekove pravice Sveta Evrope, temveč odgovor na članek, objavljen na portalu https://www.coe.int/en/web/media-freedom/home. Kot je povedal, dokumenta niso pripravili na MZZ-ju, temveč na uradu vlade za komuniciranje (UKOM).

V koalicijskih strankah SMC, NSi in DeSUS so se od besedila takoj distancirali, pravijo, da z njim sploh niso bili seznanjeni, Levica pa je zahtevala Logarjev odstop. Anže Logar Depeša Svetu Evrope Slovenija Koalicija in opozicija zahtevata odgovore, Levica odstop Logarja

Mediji, ki naj bi izvirali iz komunističnega režima

Portal necenzurirano.si je celotno besedilo spornega dokumenta objavil TUKAJ, med drugim je v njem navedeno, da naj bi večina najpomembnejših medijev izviralo iz nekdanjega komunističnega režima. "Celo v poznih devetdesetih letih so položaje urednikov zasedali nekateri nekdanji člani zloglasne tajne policije UDBA, ki se je v prešnjem režimu preganjala in mučila številne politične zapornike," so zapisali v dokumentu.

"Svoje interese postavljajo nad interese države"

Opozicija trdi, da depeša blati Slovenijo. "Opozorila komisarke bi morala Slovenija jemati resno," je na seji poudaril poslanec SD Matjaž Nemec. 

"Namesto mirnega odziva je bil kot odgovor poslan enostranski pamflet, namenjen notranjemu političnemu obračunavanju," je dodal. Poudaril je tudi, da tovrstne manipulacije le poglabljajo napetost v družbi. Poleg tega po njegovih besedah dokument ne omenja groženj in nesprejemljive retorike Janeza Janše proti RTV in drugim medijem, SDS pa naj "svojih interesov ne bi smel postavljati nad interese države". 

Janez Janša Cenzura? Slovenija Janša nadaljuje z napadi na RTV SLO: "Zresnite se"

Najbolj sporno po Nemčevem mnenju pa je, da dokument "izpušča informacije, ki vladajočo SDS povezujejo z mediji, ki so predmet policijske preiskave zaradi sumljivih denarnih tokov iz Madžarske ali širijo lažne novice".

"Besedilo temelji na dveh izmišljenih izhodiščih"

Logar pa je zatrdil, da že naslov v članku, na podlagi katerega je bila sklicana seja, temelji "na dveh izmišljenih izhodiščih". Prvo naj bi bilo to, da so se z besedilom odzvali na opozorilo komisarke za človekove pravice, drugo pa to, da t. i. depeša sploh ni depeša, temveč zgolj dokument.

Logar: "Vlada se na opozorila komisarke sploh ni odzvala. Portal necenzurirano.si je ta dokument označil kot Logarjevo depešo – Logarjeve depeše ni, ne obstaja. Dokumenta na ministrstvu za zunanje zadeve nismo pripravili, zgolj posredovali."

Na obtožbe, da Janša pritiska na medije, pa je odgovoril tako: "Negativne novice so od 13. 3., ko je Janša postal premier, porasle. Ne spomnim se, da bi spreminjali kakšen zakon o svobodi govora. Ali vlada res ustvarja takšne razmere? Pa dajte, no ...".

Strinjal se je s tem, da se je vlada odzvala na objavo, saj da je "omenjena stran Sveta Evrope temu namenjena". 

S tekstom je bil seznanjen

Je pa Logar danes priznal, da je bil s tekstom seznanjen, čeprav pri njegovi pripravi ni sodeloval. Na to, ali se strinja z zapisanim, pa je pomenljivo odgovoril: "Kaj od tega pa ne drži?"

Po svojem nastopu je sejo "zaradi drugih obveznosti" zapustil, kar je predsednico odbora za kulturo Violeto Tomić razjezilo: "Minister nas je popljuval, polil z gnojnico in odšel," je ostro komentirala.

S tvitom se je na očitke vlade odzval tudi nekdanji minister Jernej Pikalo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 68
  • Avatar kbm
    kbm 10:42 15.april 2020.

    Bilo kuda, UDBA svuda. Pravilno Logar, čista resnica.

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 05:50 15.april 2020.

    Janša spet ni mogel iz svoje kože. Pa res je imel dobro priložnost, da se pokaže kot vodja celotnega naroda. Ampak ne takoj neko obtoževanje, pogrevanje starih zgodbic, ki jih poslušamo že 30 let. On bi še leta 2020 lovil ...prikaži več Kučane in UDBO, se kregal s Čeferinom. Res nizkotno in podlo. Pa rečmo bobu bob, stranka kot je SDS bi bila v marsikateri demokratični državi prepozna kot skrajna desnica in zato prepovedana. Pri nas pa kar na nekem gnojišču ruralnega in neizobražnega prebivalstva uspeva.

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 05:39 15.april 2020.

    trenutno imamo mafijsko vlado financirano s strani Madžarske in Bosanske mafije.....to je dejstvo