Slovenija
37574 ogledov

Logarjeva o dodatnih ukrepih: "Odločitve so potrebne"

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Profimedia Covid-19, Slovenija, Ljubljana
Infektologinja Mateja Logar o morebitnem zaprtju države in novih ukrepih.

Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v oddaji 24UR ZVEČER povedala, da se že več tednov pogovarjajo o možnosti ponovnega zaprtja države: ''Če bi šlo samo za en segment, če bi bilo možno s tem vplivati res samo na zdravstvo, potem bi bila odločitev zelo enostavna in o tem absolutno ne bi razmišljali, ker vemo iz predhodnih izkušenj, da zapiranje države najhitreje privede do želenih rezultatov."

Ob tem je dodala, da je potrebno upoštevati tudi druge segmente družbe – šolstvo, kulturo in gospodarstvo, ki omogoča financiranje zdravstva. Logarjeva je izdala, da iščejo rešitev, ki bo najbolj optimalna za vse. "Idealnih rešitev v tem trenutku žal ni in kot veste, tudi časa ni veliko. Odločitve bodo potrebne, možnosti so različne, tako da bomo videli, v katero smer bomo v naslednjih dneh šli," je dodala. 

Model PC zaenkrat negotov

Model PC, kot je bil uveden v Avstriji, je pri nas v trenutni situaciji negotov, je povedala epidemiologinja, ozirajoč se na čakajočo odločitev ustavnega sodišča, ki je začasno zadržalo odlok o izvajanju PC pogoja za zaposlene v državni upravi.

Poleg že obstoječih ukrepov za zajezitev širjenja strokovna skupina še možnosti dodatne omejitve storitvenih dejavnosti tam, kjer prihaja do največjega stika med ljudmi. Nadalje razmišljajo oziroma predlagajo, da bi študij, predvsem predavanja, potekal na daljavo. Seminarji in vaje bi se izvajali v živo pod pogojem PCT. ''Predvsem pa kar predlagamo, je to, da bi tisti, ki lahko delajo od doma, to možnost tudi v resnici izkoristili,'' je razložila infektologinja.

»V zadnjih tednih so okužbe na delovnem mestu epidemiološko gledano na drugem mestu po okužbah znotraj družine.« Mateja Logar

Covid-19 Covid-19 Zdravje Toliko necepljenih je na intenzivi. Stanje je grozljivo.

Trenutna situacija je odraz ekstremnega egoizma

Logarjeva je ponovno pozvala k cepljenju in spoštovanju ukrepov in priporočil stroke, saj meni, da je trenutna epidemiološka odraz ekstremnega egoizma, kar je zapisala tudi na družbenem omrežju. Kot je dejala, bi bila situacija bistveno boljša, če bi ljudje mislili na družbo kot celoto, na soljudi in ne samo na to, "česa ne morejo, za kaj so prikrajšani in kaj morajo narediti". 

Primeroma je navedla druge evropske države, kjer se soočajo s rastjo okužb, a brez tako obsežnih težav pri zasedenosti bolniških postelj, predvsem pa zasedenosti v intenzivnih enotah. Izpostavila je še, da v Sloveniji v intenzivnih enotah nimamo mladih ljudi, ki so zdravi in cepljeni. "Imamo pa tiste mlade, ki niso cepljeni. Med tistimi, ki pa so cepljeni, prevladujejo starejši z imunskimi motnjami." 

V zdravstvu strnili vrste, na pomoč je ta teden prišla vojska in dijaki ter študenti medicinske stroke, da bi zagotovili vsaj minimalno zdravstveno oskrbo covidnih bolnikov. Po drugi strani se v Sloveniji še vedno soočamo z dvomi glede cepljenja, samotestiranja otrok in nošenja mask v šolah. Glede slednjih se je Logarjeva odzvala, da gre tu pravzaprav za starše, ki so prej glasno protestirali, da so šole zaprte in da otroci sodijo v šole. "Tokrat pa, ko se jim omogoči, da so šole lahko odprte, da se ustvari varno okolje, pa nastane težave zaradi tega, ker je tukaj potrebno individualno nekaj prispevati," je dejala Logarjeva. Dejala je, da bi starši morali razmisliti, kaj je dobro za njihove otroke, saj si ti želijo biti v šoli. 

dezurni@styria-media.si

Samotestiranje otrok Covid-19 Slovenija Psiholog o samotestiranju in razpravah: "Ne lomimo kopij na hrbtih otrok!"
Komentarjev 30
  • jezero 07:26 18.november 2021.

    Brez Logarc in Beovićk ter prvega "epidemiologa" bi bila situacija v Sloveniji mnogo boljša. Slovenski narod je bolj inteligenten od te navlake.

  • LOLek 22:29 17.november 2021.

    »V zadnjih tednih so okužbe na delovnem mestu epidemiološko gledano na drugem mestu po okužbah znotraj družine.« Cepljena sodelavka in sodelavec imata oba doma bolanega od Covida (btw tudi cepljeni) in veselo hodita v službo in se ne rabite testirat ...prikaži večat ker sta cepljena. Že iz solidarnosti bi se lahko testirala, pa se jima ni treba. Jaz pa ko sem samo kuča poso pa nikamor drugam ne hodim pa moram vsakih 48 ur palčko v nos rinit. Tu je problem. Cepljeni tudi zbolijo in trosijo virus!!!!

  • Avatar pantani
    pantani 20:51 17.november 2021.

    Pripravlja se delegirani akt v Bruslju za uvedbo 3. odmerka cepiva. Potem bodo 2x cepljene začeli voditi v statistikah okuženih, hospitaliziranih in umrlih kot necepljene. In imamo še eno teorijo zarote, ki ni več teorija. So rekli, da sta 2 ...prikaži več odmerka dovolj in potem le še poživitvenega preden dobiš obnovitvenega in ker bo potem nov sev...