Slovenija
9069 ogledov

Logarjeva: O tem nas niso vprašali

Mateja Logar, infektologinja Vlada RS Mateja Logar, infektologinja
Vodja strokovne skupine za zajezitev covida-19 je povedala, da sprememb niso pričakovali, saj jih o tem niso vprašali.

Strokovna skupina za zajezitev covida-19 ni bila nikoli vprašana po mnenju o spremembi odloka o izvajanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), po kateri pogoj PCT začne veljati nemudoma po polnem cepljenju, je danes v izjavi medijem povedala vodja skupine Mateja Logar. "Sprememb nismo pričakovali," je dejala.

Na vprašanje, zakaj strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje za zajezitev epidemije covida-19 ni sodelovala pri pripravi spremembe odloka, je Logarjeva povedala, da je skupina sodelovala pri pripravi primarne strategije, ki je bila strokovno predstavljena in usklajena z mnenjem posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Osnovni namen strokovne skupine, tako Logarjeva, je, da vladi predlaga določene ukrepe. "Pri tem še vedno sodelujemo. Kaj od tega, kar predlagamo, je sprejeto, pa je stvar odločevalcev, ne skupine," je pojasnila.

Cepljenje, covid-19 | Avtor: Epa Epa

Vlada je namreč 27. avgusta spremenila odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom na način, da pogoj cepljenosti nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen. Na izpolnjevanje pogoja PCT torej ni več treba čakati še en ali dva tedna po polnem cepljenju, kot je bilo v veljavi dotlej. Najhitreje tako oseba pogoj cepljenja izpolni pri cepljenju s cepivom Janssen, kjer je status polno cepljene osebe dosežen že po enem odmerku cepiva. Zaradi te odločitve je poskočilo zanimanje za cepljenje z Janssenovim cepivom, o čemer lahko preberete v članku Razkriti dokumenti: Za Katjino smrt je kriv minister Poklukar. 

Ljubljana Epidemija raste Slovenija Janša napoveduje novo zapiranje javnega življenja in gospodarstva

Po oceni Logarjeve se je ves čas poudarjalo, da gre za administrativni ukrep. "Da se izda QR koda, pri tem pa se morajo cepljeni s cepivom Janssen zavedati, da v prvih 14 dneh zaščita še ni vzpostavljena," je pojasnila Logarjeva in dodala, da morajo cepljeni z omenjenim cepivom 14 dni po cepljenju še vedno upoštevati vsa priporočila za preprečevanje širjenja okužb. "Ukrep sam ne vpliva na nastanek zaščite," je poudarila.

Cepljenje QR koda zeleno potrdilo | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekoliko drugače je po njenem mnenju pri cepivih ostalih proizvajalcev, pri katerih osnovno cepljenje vključuje dva odmerka cepiva. Po besedah Logarjeve je po prvem odmerku delna zaščita že vzpostavljena, zato se po drugem cepljenju dobra zaščita vzpostavi že v nekaj dneh.

Na vprašanje, kakšno je sporočilo vlade, če ta ne posluša stroke, je Logarjeva odgovorila, da bi bilo vprašanje potrebno zastaviti vladi. Stroka pa po njenih zagotovilih sledi dogajanju v zvezi z epidemijo covida-19, priporočilom po svetu, priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ter podatkom svetovne literature.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Konec dobrih novic, krivulja je skočila v nebo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
 • rd2dmk2 20:45 18.oktober 2021.

  hm zakaj pa bi vas vprašali ga. Logarjeva ? če vas niso, zakaj pa niste šli mal na sprehod, k tistim, ki majo kaj vas za vprašat, pa udarli po mizi ??? kako je že zapel Menart : ta ki ...prikaži več tu leži ni bil pek, a je preživel ves svoj vek za ljubi kruhek. upam da boš živela še 100 let in da te bo mora tlačila čist vsako noč, da te obišče vsaj Katja, če še kateri drugi ne in da čez dan ti ne bo teknila ne potica ne žolica. sram naj te bo, da si.

 • bobubob 18:58 18.oktober 2021.

  Niso jih vprašali, EU še ni ugotovila, čakamo študije... Vsi vi tam ste administrativci najslabše vrste, zgolj uradniški molji ki čakate na navodila in ne zdravniki, ki uporabijo vse razpoložljivo znanje, da je čim manj bolnih. Sploh kdaj karkoli preberete ...prikaži večte - samoiniciativno, zaradi izpopolnjevanja lastne (ne)razgledanosti? Pa povprašate po izkušnjah svoje tuje kolege izven EU? https://link.springer.com/article/10.1007/s10654-021-00808-7

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 18:20 18.oktober 2021.

  Javni sektor in zdravstvo komaj čakata epidemijo , plače so znižane na pol ker ni več kovid dodatka. Gospostvu ki ustvarja pa prst v rit.

Sorodne novice