Slovenija
11 ogledov

Lučke bolečine in trpljenja

Tako so lučke v spomin na žrtve prometnih nesreč prižigali lansko leto. (Foto: B Žurnal24 main
Zvečer bo po vsej Sloveniji gorelo na tisoče lučk v spomin na žrtve prometnih nesreč. Štaba: želimo si, da bo to jasen opomin, da bi lahko preprečili tragične vzroke in posledice prometnih nesreč.
V Sloveniji je od leta 1991 na cestah umrlo 6450 ljudi, poškodovalo pa se je 226.470 oseb.

"Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je gibanje, ki je nastalo iz bolečine in trplejnja vseh, ki so jih promente nesreče kakor koli zaznamovale," je dan pred svetovnim spominskim dnevom povedal Robert Štaba, predsednik združenja Varna pot. "Želimo si, da bi bil tovrstni dan jasno opozorilo in opomin, da lahko zmoremo preprečiti tragične vzroke in posledice prometnih nesreč."

Fotografije prižiganja lučk iz preteklih let, si lahko pogledate TUKAJ. Preberite še:
- Izpoved očeta: Upa, da niso umrli zaman
- Sedem mrtvih v zadnjem tednu

Da je to mogoče po njegovih besedah potrjuje dejstvo, da je Slovenija še do leta 2008 veljala za eno najbolj nevarnih evropskih držav, a smo v zanjih dveh letih dosegli počasen napredek, ki nas sedaj uvršča med srednjevarne evropske države. "To je tisto, kar nas navaja z optimizmom, ker si zaslužimo, da bi v naslednjih letih postali ena najbolj varnih evropskih držav," pravi Štaba. "Pogoje za to gotovo imamo."

Seznam krajev, kjer se bodo prižigale lučke, si lahko pogledate TUKAJ.

Žrtev prometnih nesreč se bomo s prižiganjem svečk zvečer spomnili po vsej Sloveniji. Na Prešernovem trgu v Ljubljani bodo spominski dan, ki letos poteka pod sloganom "Dobre želje uresničimo z dejanji", obeležili tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar in vodja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun. Lučke bodo prižigali tudi v Mariborju, Celju, Velenju, Kranju, Postojni in še nekaterih drugih slovenskih mestih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.