Slovenija
1320 ogledov

Luko Mesca opozorili na napake v sistemu

Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Profimedia
Vodstvo Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je v petek na ministra za delo Luko Mesca naslovilo pismo.

GZS je v pismu izrazila interes in željo po sodelovanju pri iskanju odgovorov na izzive s področja trga dela in zaposlovanja, delovnih razmerij in pravic iz dela ter socialnih zadev. GZS med drugim želi lažje zaposlovanje delavcev iz tujine.

V GZS so ministra Luko Mesca opozorili na večmesečne zamude, ki nastajajo na upravnih enotah pri odločanju o vlogah za zaposlovanje tujcev. Predlagali so revizijo zakonodaje na področju zaposlovanju teh delavcev, predvsem vidijo možnosti za vzpostavitev poenostavljenih postopkov za zaposlovanje tujcev v deficitarnih dejavnostih in v poklicih, kjer se zahtevajo posebna znanja, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vodstvo GZS se je dotaknilo tudi nujnosti spremembe plačnega modela, ki se mora oblikovati na ravni kolektivnih pogodb dejavnosti v procesu socialnega dialoga. Od države oz. resornega ministrstva pričakuje, da bo podprlo ta prizadevanja socialnih partnerjev in tudi morebitne predloge za spremembo zakonodaje, ki bi jih v tem kontekstu predlagali socialni partnerji.

V dopisu je vodstvo GZS nenazadnje opozorilo tudi na nedelovanje sistema poklicnega zavarovanja, so še dodali.

Komentarjev 2
  • vzev 19:13 28.junij 2022.

    Kakšna lažja zaposlitev iz tujine? Naj najprej spravijo lenuhe iz sociale delati, šele potem pa naj pridejo na vrsto tujci. Ne pa da potem nam trgajo skoraj pol plače, da nekateri ne rabijo delati.

  • Naklonsky 11:39 28.junij 2022.

    In odgovor Meseca??? Mu bo uspelu odgovoriti ali vsaj razmisliti v enem mesecu?