Slovenija
11 ogledov

Lukšič: V SDS ponujene roke ne znajo sprejeti

Igor Lukšič Anže Petkovšek
Slovenija potrebuje vlado, ki bo integrativna in spoštljiva do potencialnih partnerjev, je v odzivu na izjave premierja Janeza Janše v pogovoru za Reporter zapisal predsednik SD Igor Lukšič. Pozitivna Slovenija: odpiranje ideoloških tem ne rešuje ničesar.

Po Lukšičevi oceni je Slovenija pod takšno vlado "obsojena na ideološke spopade, ki so tudi s tem intervjujem razglašeni za eno glavnih usmeritev te vlade".

Predsednik vlade Janez Janša je v ponedeljkovem pogovoru za Reporter med drugim ocenil, da je glede na obnašanje največje opozicijske stranke in na vpliv "stricev iz ozadja" na SD le malo upanja, da se bo slovenska politika lahko uskladila okoli sanacije bank, upravljanja državnega premoženja in vpisa fiskalnega pravila v ustavo.

Spregovoril je tudi o možnosti rekonstrukcije vlade in dejal, da so vrata koalicije odprta v obe smeri: "Vsak, kdor želi pomagati, je dobrodošel. In vsak, kdor ni sposoben držati dane besede, bi ravnal pošteno, da iz nje odide."

Predsednik SD Igor Lukšič v sporočilu za javnost premierju odgovarja, da v SDS ponujene roke ne znajo izkoristiti v prid boljših odločitev. "Žal taki vladi ni pomoči," je še zapisal Lukšič.

Pozitivna Slovenija: odpiranje ideoloških tem ne rešuje ničesar

"Redko kdaj v zgodovini naroda nastopi trenutek, ko je pomiritev strasti in osredotočenost na reševanje težav z dialogom tako nujno potrebno, kot sedaj. Odpiranje ideoloških tem ne rešuje ničesar in nima nobenega smisla, vsaj jasnega ne, prav tako pa neprestana namigovanja na neke ´strice iz ozadja´, ki naj bi bili krivi za vse, česar vlada ne dela oziroma kar dela slabo," so v odzivu na Janšev intervju zapisali v Pozitivni Sloveniji.

Janšo tako pozivajo, da v svojih izjavah do drugače mislečih, tako znotraj civilne družbe kot političnega prostora, postane bolj zadržan in konstruktiven.

"Predsedniku vlade v takšnih časih ne sme biti prioriteta le lastno politično preživetje, temveč skrb za reševanje problemov države in predvsem izboljšanje pogojev za življenje državljank in državljanov, ki postajajo vsak dan bolj pesimistični in s strahom zrejo v prihodnost."

Komentarjev 8
  • mirko 17:38 21.avgust 2012.

    Ni druge pomoči, kot da se še enkrat v tej državi na volitvah premešajo karte in se politične moči izkristalizirajo.Po moje bi iz parlamenta odletel DESUS, NS, in možno tudi SD, sedaj pod vodstvom črnogorca Lukšiča. Pridobila bi pa stranka ...prikaži veča DL (Virantova). Kdo bi pa sestavljal vlado je pa vprašanje. Opcije so tri: Janković, Virant, malo bolj težko pa Janša. Meni osebno bi pa najbolj ustrezalo, da se v Sloveniji postavi za vekomaj, tehnična vlada, ki bi jo vodil g. Arhar.

  • dragec 15:14 21.avgust 2012.

    kaj napadate človeka, pustite, da imamo opozicijo. Saj je JJ in SDS ves čas nagajal v prejšnjem mandatu. Ne bodite tako netolerantni in "glupi"

  • drmr1980 14:49 21.avgust 2012.

    Drnovšek je skupaj z svojim sočelavim kolegom odgovoren, da je Slovenija tam kjer je, prav tako tudi vse ovce, ki ste čelavca podpirali oz. podpirate vladajočega čelota... To sta dva navadna kriminalca in brezvestna zločinca!!!Eden se že cvre v ...prikaži več peklu, drugi pa bo slej ko prej njegov sosed...