Slovenija
228 ogledov

Maček že odkorakal z Doba

Sojenje Branku Mačku
1/5
Gregor Katič
Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo Branku Mačku, povzročitelju prometne nesreče pri Arji vasi leta 2009. Odvetnik pričakuje ponovno sojenje.

"Lahko potrdim, da je višje sodišče sodbo Branku Mačku zaradi procesnih napak v celoti razveljavilo," je povedala Nuša Maček, odvetnica Branka Mačka, ki je na avtocesti pri Arji vasi 2. oktobra 2009 povzročil prometno nesrečo, v kateri so umrli trije mladi Celjani: Peter Kračun, Nataša Godec in Tjaša Koštomaj. Sojenje Mačku, ki je v vinjenem stanju po avtocesti vozil po nasprotnem voznem pasu, se je končalo junija, povzročitelj pa je bil obsojen na desetletno zaporno kazen, ki jo je tudi že začel prestajati na Dobu. "Takoj ko smo prejeli sodbo, je bil iz zapora že izpuščen," je dodala Mačkova.

Vrsta procesnih napak

Za razveljavitev sodbe je bila ključna vrsta procesnih napak, na katere sta Mačkova zagovornika opozarjala že na začetku sojenja. Takrat so želeli izločiti vrsto listin in dokazov, med drugim odredbo za strokovni pregled krvi obtoženega, poročilo o toksikološki preiskavi in izvedensko mnenje izvedenke za sodno medicino Simone Šramek Zatler. Postopki pridobivanja teh dokazov naj bi bili nezakoniti. Predsednica senata Marjana Topolovec Dolinšek je zahtevo zavrnila in vztrajala, da s pridobivanjem dokazov ni bilo nič narobe.     

Ponovno sojenje

Kot trdi Mačkova zagovornica, naj bi sodišče ugotovilo, da naj ne bi šlo za naklepno dejanje, temveč kvečjemu za malomarnost. Table za uvoz na avtocesto naj bi bile namreč postavljene napačno in so jih kasneje prestavili. To pa pomeni, da bi lahko Maček v ponovljenem sojenju dobil največ od pet do osem let zaporne kazni in ne deset, na kolikor je bil obsojen zdaj. Pritožbo zaradi dejstva, da ni šlo za predrzno vožnjo z naklepom, je že ob koncu sojenja napovedal tudi Damir Ivančič iz Odvetniške družbe Maček. Ivančič pričakuje ponovno sojenje, na katerem bi sodišče ponovno proučilo vse dokaze.

"Maček je bil predmet medijske gonje"

Ivančič je za medije povedal, da je vrhovno sodišče razveljavilo sodbo in ugodilo njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti. Dejal je, da so ves čas postopka, ki je potekal na celjskem okrožnem sodišču, poudarjali, da se je res zgodila huda tragedija in da izgubljenih treh življenj ne more povrniti noben postopek oziroma dejanje.

Po njegovi oceni je bilo treba med sojenjem izklopiti čustva ter ravnati razumno in po pravu. Meni tudi, da je bil Maček predmet medijske gonje in da celjsko okrožno sodišče ni imelo strokovnega poguma, da bi ravnalo kot to določa pravo. Dodaja, da so med postopkom ves čas opozarjali na nepravilnosti in kršitve v sodnem postopku.

Dobil deset let zapora

Branko Maček je bil obsojen na deset let zapora zaradi povzročitve prometne nesreče v Arji vasi leta 2009, v kateri so umrli trije ljudje. Celjsko sodišče mu je kazen izreklo junija 2012 ter mu takrat naložilo tudi plačilo sodnih stroškov in mu za pet let odvzelo vozniško dovoljenje. 

Tožilec Ivan Žaberl je sicer zahteval najvišjo možno kazen za predrzno vožnjo, ki je 12 let zapora, a se je sodnica odločila, da bo izrekla milejšo kazen zaradi olajševalnih okoliščin. Navedla je, da Maček pred tem ni bil kaznovan in da se je staršem umrlih otrok med sodnim postopkom opravičil. 

Že takrat je Mačkov zagovornik Damir Ivančič napovedal pritožbo, ker naj bi po njegovem šlo za predrzno vožnjo iz malomarnosti in z naklepom. 

Vozil v nasprotno smer

Spomnimo, Branko Maček je 2. oktobra 2009 v zgodnjih jutranjih urah pijan pri Arji vasi zavil na napačno stran avtoceste in po nekaj kilometrih vožnje čelno trčil v avtomobil. Maček je usodne noči vozil pod vplivom alkohola, saj naj bi, preden se je usedel za volan, spil liter in pol penine. V krvi naj bi imel dva promila alkohola.

Komentarjev 13
  • Miran Polič 09:23 12.april 2014.

    da to stori mojemu otroku,tožbe ni.sam mu sodim -barabi

  • mph 22:25 11.april 2014.

    Mene zanima, če bo za to sramoto in kriminal kdo odgovarjal. Pa ne "sistem", ampak nekdo s priimkom in imenom. Res smo ena beda od države.

  • texpower007 18:02 11.april 2014.

    Bravo slovenija... Vsak dan mi daš en nov razlog zakaj bi pljunil na zastavo in se poscal iz onstran meje... Folk, a ne vidte da gre to že use u kurac?