Slovenija
61 ogledov

Maher hišo zgradil po nakupu

Črna gradnja Igorja Maherja
1/7
Žurnal24 main
Preobrat. Maher je po 11 letih na dan, ko je postal minister, dobil odločbo o legalizaciji črne gradnje. Fotografije skozi čas postavljajo Maherjeve trditve na laž.

Fotografije zemljišča nad Sečoveljskimi solinami v lasti ministra za infrastrukturo in prostor Igorja Maherja, ki so jih objavili nekateri mediji, pa tudi posnetki spletne aplikacije Google Earth, kažejo, da je objekt na zemljišču nastal šele v času, ko je bil Maher že lastnik.

Na Maherjevo črno gradnjo, ki smo jo razkrili v  Žurnalu24 se je odzval tudi domačin Igor Gojak, ki je prav tako potrdil, da je minister hišo zgradil sam. “Igor Maher ne govori resnice, on je zgradil podporne zidove, z betonsko ploščo pokril streho, njegova so PVC-okna, pred tremi leti je namestil sončne kolektorje, zgradil kamin ... Ni res, da je kupil objekt takšen, kot je zdaj – to sem pripravljen pričati tudi na sodišču, saj sem bil zraven, ko so se zadeve urejale.”

Pop TV je sicer govoril z enim od bratov, ki so Maherju parcelo prodali. Ta se ni natančno spomnil, kako je bilo zemljišče ob prodaji urejeno, fotografij pa ni želel pokazati. Sosedje črne gradnje se ne želijo izrekati.

Virant mu krije hrbet

“Igor Maher trdi, da ni naredil nič nezakonitega, objekt, ki je na njegovi parceli, je kupil pred 11 leti. Zagotovil mi je, da je objekt tam stal – on zanesljivo ni črnograditelj in ni kršil zakona, to je bistveno. Če bi se izkazalo, da to ne drži, se bom odzval tako, kot sem se v vseh drugih primerih. Če bi se ugotovilo, da je kršil zakon, je jasno sankcija neizogibna,” napoveduje Gregor Virant, prvak Državljanske liste. Zakaj je Maher prijavljen na naslovu črne gradnje, ne ve. Odziv Alenke Bratušek je po Virantovih besedah enak kot njegov. Virant je sicer nameraval Ivana Vogrina zaradi dolgov njegovega podjetja, kar prav tako ni nezakonito, pozvati k odstopu, a je ta odšel sam.

Včeraj se je vse uredilo

Legalizacija objekta, ki Maherju ni uspela v 11 letih, je bila menda urejena včeraj, na dan, ko je postal minister. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je včeraj piranska upravna enota Maherju za objekt na Seči izdala gradbeno dovoljenje. To sicer še ni pravnomočno; ko pa bo postalo, bo javnost imela pravico do vpogleda in izvedela, kakšen je pravzaprav zdaj pravnoformalni status objekta, ki je bil doslej označen kot nestanovanjski, sama parcela pa kot prvovrstna kmetijska.

Černač pravi, da mu ni pomagal

Iz stranke SDS so danes poslali odziv nekdanjega ministra za infrastrukturo in prostor Zvonka Černača - omenjeno uredbo o gradnji enostavnih in nezahtevnih objektov je vlada sprejela v času njegovega ministrovanja -, da je iz fotografij, ki so se pojavile v medijih, razvidno, da v tem primeru ne gre za enostaven objekt, kot ga določa uredba.

Černač dodaja, da se poleg tega postavlja vprašanje, kako je lahko upravna enota dejansko stanje ugotovila v enem dnevu in v zadevi vsebinsko odločila in v koliko primerih podobnih upravnih postopkov, ki so tekli pred to upravno enoto, se je to zgodilo.

"Gospodu Maherju in številnim drugim lastnikom dosedanjih nedovoljenih gradenj želim, da uredijo postopke v zvezi z njihovimi nedovoljenimi gradnjami, če je to le formalno mogoče, ne dovolim pa si, da nekateri uradniki to počnejo z zlorabami prava in izkrivljenimi interpretacijami preko mojega hrbta," pravi Černač.

Dodaja, da vsaj v primeru Maherjevega objekta formalna ureditev za tak objekt na način, kot ga je domnevno zastavil načelnik Upravne enote Piran, ne bo mogoča.

Komentarjev 52
  • mph 08:27 22.marec 2013.

    Tebe ni, torej ....

  • Marija Guzelj 22:38 21.marec 2013.

    Kako ste krivični, človek pa res rabi službo, da pride vsaj do spodobnega stanovanja. Malo sarkazma ob vsem sprenevedanju.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 21:48 21.marec 2013.

    Virant ni vedel,ja ja in svizec zavije čokolado.Naslednja je pa plagijatorka.A veste mogoče, koga bo Jankovič postavil namesto nje.Upam da bo katera z boljšim okusom za modo.