Slovenija
74 ogledov

Makarovičeva razdelila tudi ustanove

Svetlana Makarovič Dejan Mijović
Izjava publicistke Svetlane Makarovič, da je treba slovensko Katoliško cerkev sovražiti, še razburja javnost, ustanove pa z obsodbami zelo varčujejo. Informacijska pooblaščenka pravi, da je prijava v rokah varuhinje človekovih pravic, a slednja pravi, da pristojnosti v tem primeru nima. Gulič pa: Ni bilo protiverskega naboja.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je prek Twitterja v enem prvih odzivov državnih ustanov zapisala, da besede Svetlane Makarovič, ki je v intervjuju za Siol dejala, da je treba Katoliško cerkev na Slovenskem sovražiti, sama pa da to čuti celo kot državljansko dolžnost, obsoja.

"Lahko rečem, da je gospa prekoračila vse meje dobrega okusa in strpnosti, ki bi jo od intelektualke pričakovali," je zapisala Pirc Musarjeva, a dodala, da sama prijave zaradi sovražnega govora ne bo podala, saj so v njeni pristojnosti le primeri s področja varstva osebnih podatkov. "Splošno pristojnost za sovražni govor ima varuhinja človekovih pravic," dodaja.

Varuhinja razume, a brez moči

A z urada Varuha človekovih pravic RS (Varuh) smo na naše poizvedovanje dobili odgovor, da tudi varuhinja nima neposrednih možnosti za ukrepanje. Varuhinja Zdenka Čebašek Travnik sicer povsem razume, da je izjava "lahko globoko prizadela čustva vernikov", vendar pa "v primeru tako imenovanega sovražnega govora, še posebej, če je ta ustvarjen ali objavljen s strani zasebnika, varuh nima neposrednih možnosti za ukrepanje".


"Varuh nikoli ne presoja, ali so v posameznem primeru izjav ali sporočil podani znaki kaznivega dejanja. Za takšno oceno so pristojni le tožilci in sodniki. Namen varuhovih odzivov je predvsem na splošno opozarjati na nesprejemljivost vseh oblik javno izraženega sovraštva in nestrpnosti, ki so uperjene zoper posameznike ali posamezne skupine zaradi njihovih osebnih okoliščin."

Direktor urada: "To je huda gospa"

Aleš Gulič, direktor Urada za verske skupnosti, je do Makarovičeve prizanesljiv. "Mislim, da v tem primeru težko govorimo o sovražnem govoru, temveč bolj o hudi jezi. V njenih izjavah nisem videl protiverskega naboja, temveč bolj uperjenost proti ekscesom, ki se dogajajo znotraj te ustanove in so prav gotovo obsojanja vredni," je dejal Gulič. "Je pa to huda gospa, ki zelo izbira besede," je opisal svoj pogled na 73-letno igralko in publicistko.

Komentarjev 36
  • Bruna Olenik 00:12 25.januar 2012.

    Svetlana ima pravico povedati svoje mnenje, saj živimo v demokraciji. Osebno ne sovražim RKC, pričakujem pa, da se končno opraviči za kolaboracijo z nacifašizmom med NOB! S sovražniki je sodelovala, ko je domovina ječala! Izdajalci svojega naroda !

  • Trsten 11:24 21.januar 2012.

    Ja, Fertel; kar šmajser potegen iz skrivališča pa udri po sovražnikih. Si pa res en velik pezdetek.

  • Trsten 11:11 21.januar 2012.

    Če pravimo, da kdo sovraži stvari, je to napačno poimenovanje. Sovraštvo je osebno, ne stvarno čustvo; zato človek lahko sovraži le osebe, ne stvari. Na stvari ali dogodke se lahko kvečjemu jezi; Čeprav je umetnica si takih neumnosti ne ...prikaži več sme privoščiti, Kdor jo zagovarja simpatizira z njo, torej; Šla je na magistrat podpret najvešjega lopova v državi. Saj nismo vsi po žup priplaval, da se bodo iz nas taki pezdetki norca delal.