Slovenija
22 ogledov

Manj kot pod Virantom ne pride v poštev

Sindikati javnega sektorja so vladi predstavili odgovor na trenutne predloge ukrepov za leto 2015. Vladna stran naj bi v tednu dni pripravila približevalni predlog.

Minister Boris Koprivnikar je po današnjem sestanku s sindikati zagotovil, da bodo na vladni strani iskali tudi drugačne možne rešitve od predlaganih, že zdaj pa je napovedal, da na nekatere predloge s strani sindikatov ne bo možno pristati. Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je medtem po pogajanjih poudaril, da so sindikati enotni in upa, da bo tako tudi ostalo. Bistvenih razlik med njimi namreč niti ne more biti, je dodal, saj gredo trenutne zahteve vlade preko mej racionalnega.

Na vprašanje, zakaj ne poiščejo alternativnih ukrepov, je Štrukelj odvrnil, da je doslej menil, da mora možnosti za izhod iz krize iskati vlada, sindikati pa so tisti, ki varujejo interese svojih zastopancev. "Če bi mi sprejeli vse, kar od nas zahteva vlada, bi nam naše članstvo že zdavnaj pokazalo vrata. Naj tudi vlada pokaže, da jo je smiselno imeti. Če namreč sprejmejo vse, kar zahtevajo v Bruslju, potem vlade niti ne potrebujemo, pač pa izterjevalca, ki bo v imenu Bruslja od nas pobral denar," je dejal Štrukelj.

Minister Koprivnikar je ob tem pojasnil, da bi upoštevanje vseh sindikalnih predlogov pomenilo dodatnih 60 milijonov stroškov glede na letos. "Alternative zmanjšanju stroškov dejansko ni. Pa ne zato, ker vlada ne bi želela sprejeti ali upoštevati stališč sindikatov, ampak zato, ker teh sredstev nimamo," je navedel. Poudaril je tudi, da o ukrepih ne govorijo zato, da bi bili všeč Bruslju, pač pa zato, ker je treba zmanjšati zadolženost države.

Pogajanja se nadaljujejo v sredo.

Manj kot je izpogajal Virant, ni možno

"Do podpisa dogovora z Virantom, ki je predvideval enoodstotno znižanje števila zaposlenih, podaljšanje varčevalnih ukrepov v leto 2015 in delno odprtje napredovanj ni prišlo, ker je dal Miro Cerar vedeti, da bi se rad sam dogovorili s sindikati. Del sindikatov je takrat ocenil, da se bo mogoče z njim bolje izpogajati. Možno je najmanj to, kar je bilo takrat na mizi ali pa še boljši dogovor. Sviz je takrat ta dogovor sprejel, ampak pod to ponudbno ne gremo tudi za ceno konflikta," je že pred današnjim sestankom opozoril Štrukelj. 

Vlada je pod velikim časovnim pritiskom

Štrukelj še opozarja, da državi zmanjkuje časa: "Če do srede decembra ne bo dogovora in do konca leta ne bodo sprejete potrebne spremembe zakonov, se bodo plače vrnile ne višino, ki je veljala julija 2013, to pa pomeni 350 milijonov evrov dodatnih stroškov v letu 2015."

Dalo bi se tudi prihraniti 

"Država ne vidi čez okope varčevalne politike, samo varčevanje, varčevanje in varčevanje pri plačah. Prečistiti bi bilo treba vsa javna naročila, zamenjati ljudi, ustanoviti agencijo za javna naročila. Štiri milijarde je javnih naročil, deset odstotkov bi se gotovo dalo prihraniti, ampak pri nas pritiskamo le na plače," še predlaga Ščernjavič. 

Komentarjev 17
  • erikkk 20:37 29.oktober 2014.

    A veš kar se tiče policije pa zdravstvenega osebja .. teh ne štejem noter, pa še kak bi se najdu ... ostale pa črtat in jim vse dodatke vzet ... plačamo jih za lenobo ...

  • Žvižgač 20:09 29.oktober 2014.

    Nihče od komentatorjev se ne zaveda, da tisto, kar gre skozi v javnem sektorju skozi vladne reze v pogajanjih z relativno močnimi sindikati, se takoj preseli v zasebni sektor v zakon o delovnih razmerjih. Pa kar dalje navijajte za to ...prikaži več beno vlado, bomo skupaj prej lačni in bomo vsi zadovoljni. Na funkcionarske plače, dodatke, priviligije in financiranje vsega mogočega pa se ni nihče spravil. Pametno, je že prav, da vas skrbijo javni uslužbenci s povprečnimi plačami med 700 in 1.300 eur, tisti, ki prejemajo me 2000 in 5000 pa naj prjemajo to lepo naprej. bravo komentatorji, čestitam k razumevanju tematike.

  • tomaz 18:51 29.oktober 2014.

    Jaz bi dal vsakemu sektorju javne uprave 10 % manj kot prejšnja leta, pol naj pa sindikalisti talajo naprej tko k mislijo da je najbolj pošteno ...