Slovenija
96 ogledov

Manjka že pol hriba

Polovica hriba pri Radni vasi je končala v dolenjski avtocesti, za drugo polovic Žurnal24 main
Preboj Radna vas. Ker je dolenjska avtocesta zgrajena, pričakujejo težave s prodajo zemljine.

Mokronog, Radna vas.

Nevarni ovinki
Promet
. Lokalno cesto Trebelno-Poljane uporabljajo predvsem domačini. 800 metrov dolg ovinkast odsek pri Radni vasi je nevaren za vožnjo s tovornjaki, predvsem pa z avtobusi, s katerimi se vozijo osnovnošolski in srednješolski otroci, je pojasnil župan Anton Maver. Promet v času gradnje sicer poteka normalno, ovira ga le povečano število tovornjakov med mestom izvedbe del in Poljanami.

Projekt, ki vključuje prestavitev lokalne ceste Trebelno–Poljane in odkup okoli 900 kubičnih metrov odkopane zemljine na ta račun, je približno na polovici, pravi Anton Maver, župan Občine Mokronog-Trebelno. “Med gradnjo avtoceste je projekt potekal gladko. Zdaj se pričakujejo težave, saj tako velikega odjemalca, kot je bila avtocesta, kar naenkrat ni več,” pojasnjuje.

Iščejo novega kupca

Pred dvema letoma sta Maver in glavni izvršni direktor podjetja Gradis Skupina G Klavdij Kovačič podpisala pogodbo za projekt, imenovan tudi preboj Radna vas. Prestavitev ceste je bila ocenjena na 750 tisočakov, odkup odstranjenega materiala, ki ga je podjetje uporabilo pri gradnji dolenjske avtoceste, pa na okoli 940 tisoč evrov. Občina naj bi tako s prodajo zemljine poleg prestavljene ceste še nekaj zaslužila. “To še vedno drži. Do spremembe lahko pride samo v časovnici, torej se lahko projekt tudi malo zavleče, čeprav se izvajalec teh del intenzivno ukvarja predvsem z iskanjem kupca,” razlaga Maver.

 

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


O tem, kako bodo porabili zemljino od preostalega dela hriba in ali jim bo projekt uspelo izpeljati v roku (skladno s pogodbo je rok izvedbe del 42 mesecev), smo vprašali tudi v Gradis Skupini G, a do zaključka redakcije odgovora nismo prejeli.

Zdajšnja cesta nevarna
O projektu so se v lokalni skupnosti začeli pogovarjati že pred približno desetimi leti, ko je bil predsednik tedanjega sveta Krajevne skupnosti Trebelno Tone Cvetan. Ker je bil na avtobusu, ki je v ovinkih skoraj zgrmel v prepad, po cesti pa se z avtobusom vozi veliko šolskih otrok, je takratnemu svetu krajevne skupnosti predlagal, da morajo v zvezi s tem nekaj ukreniti. Odločili so se, da za prestavitev ceste odkupijo zemljo, uresničitev projekta pa se je začela šele v samostojni občini.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.