Slovenija
33062 ogledov

Mario Fafangel: A je to sploh kdo pojasnil ljudem?

Mario Fafangel Bor Slana/STA
Danes so stopile v veljavo spremembe odloka, ki od organizatorjev kulturnih prireditev zahteva, da preverijo, ali obiskovalci izpolnjujejo pogoje PCT.

Organizatorji morajo še pred vstopom v prostor ali na površino, kjer se bo izvajala kulturna prireditev, preveriti izpolnjevanje pogoja PCT pri obiskovalcih. Na vidnem mestu mora biti pisno obvestilo, da je PCT pogoj za udeležbo. Veljavnost PCR testa je po novem 72 ur in ne več od odvzema brisa tako za obiskovalce in nastopajoče, hitri test še naprej velja 48 ur od odvzema brisa.

Izpolnjevanje pogojev naj bi organizatorji lahko preverjali s posebno aplikacijo, NIJZ pa je pred dnevi izdal tudi aplikacijo zVem, ki omogoča dostop do portala in evropskega digitalnega potrdila ter hranjenje teh potrdil. 

"A je kdo pojasnil ljudem, da pravzaprav (razen tistih, ki bodo potrdila preverjali) nobeden ne rabi naložiti te aplikacije in je njihovo Digitalno covid potrdilo (QR koda na telefonu ali na papirju) vse kar rabijo? Zdi se mi pomembno," je na tviterju objavil Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ.

Aplikacija za preverjanje EU digitalnih covidnih potrdil za mobilne naprave zaradi nadgradnje ne bo dosegljiva predvidoma do sobote popoldne, so sporočili z NIJZ. Aplikacijo so sicer predstavili danes.

Čitalec QR kode že v inšpekcijskem postopku

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je sicer danes na podlagi prejete prijave začel inšpekcijski postopek aplikacije, ki naj bi jo razvil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za namen preverjanja izpolnjevanja pogojev PCT s strani organizatorjev prireditev in dogodkov.

S podrobnostmi aplikacije niso seznanjeni, saj je jih NIJZ predhodno ni vprašal za mnenje. IP s podrobnostmi delovanja aplikacije zaenkrat ni seznanjen, niti je ni od NIJZ prejel v predhodno mnenje. "Vsekakor pa upamo, da je NIJZ pri zasnovi aplikacije izdelal predhodno oceno učinkov v zvezi z varstvom osebnih podatkov, ustrezno naslovil vsa tveganja in zlasti, da je poskrbel, da bo obdelava osebnih podatkov na podlagi te aplikacije potekala zakonito," so zapisali v sporočilu za medije.

Vsi ti podatki se bodo izpisali redarju

"Kot poročajo mediji, naj bi se pri skeniranju z navedeno aplikacijo izpisali ime, priimek in datum rojstva ter podatek o tem, ali je oseba cepljena, testirana ali prebolevnik. Nov digitalni čitalec kode naj bi bilo mogoče pridobiti s spletne strani NIJZ, s čimer naj bi po besedah predstavnikov NIJZ pristop preverjanja pogoja PCT na mejah prenesli v notranjost države. Aplikacija naj bi bila namreč enaka kot jo uporablja policija na mejnih prehodih. IP opozarja, da brez ustrezne pravne podlage osebnih podatkov ni dopustno obdelovati za različne namene, prenos aplikacij, ki jih uporablja policija v zasebni sektor, torej ne bi smel potekati brez ustrezne zakonske ureditve," opozarja informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Meni, da mora najprej stroka jasno povedati, kdaj je zahteva po izpolnjevanju pogoja PCT smiselna, potrebna in primera. "Drugo vprašanje pa je sam obstoj pravne podlage, da tak pogoj preverja vsak organizator prireditev in se posledično s temi podatki seznanijo prav vsi, ki preverjajo vstopnice, izvajajo zasebno varovanje prireditev ipd." opozarja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • bobubob 09:47 26.julij 2021.

    Pa bi kdo morda pojasnil ljudstvu, zakaj ste PREPOVEDALI uporabo zdravil (Hidroksi)Klorokin (ker da ga bo zmanjkalo za revmatoidne paciente?), pa Ivermectin, pa še kaj, kar so drugje uspešno in dokazano uporabili že takrat, ko 'cepiva še ni bilo, pa ...prikaži veča tudi kasneje? Peru? Vam je kdo pojasnil karkoli o obstoječih uradnih študijah o tem? https://www.pharmacymagazine.co.uk/ivermectin-for-covid-19-a-cheap-drug-with-a-remarkable-effect in https://doi.org/10.1038/s41429-021-00430-5

  • Kirka 15:30 24.julij 2021.

    Mario Fafangel in vsi, ki nam vsiljujete mRNA cepiva, kaj pravite na tole? https://www.youtube.com/watch?v=t4zIpgXgLp8

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:09 24.julij 2021.

    ta potrdila naj si vtaknejo ve se kam. ;)