Slovenija
6929 ogledov

Marta Kos: "Prizor bi bil smešen, če ne bi bil tragičen"

Marta Kos Anže Petkovšek Marta Kos
Ena od kandidatk za predsednico republike je zavrnila navedbe bivšega predsednika.

Oktobra bodo v Sloveniji predsedniške volitve, ko bo svojega naslednika ali naslednico dobil Borut Pahor. Slednji je bil izvoljen na zadnjih dveh volitvah, v njegov stolček bi rado sedlo kar nekaj ljudi.

Javnomnenjske raziskave med trenutnimi kandidati največ glasov pripisujejo Nataši Pirc Musar, za njo se je zvrstil Anže Logar. Na listi kandidatov so še Vladimir Prebilič, Nina Krajnik, Gregor Bezenšek in Marta Kos.

Kos kandidira s podporo Gibanja Svoboda, ki je premočno slavilo na nedavnih parlamentarnih volitvah. A kljub temu Kos po anketah ne dosega ravni Pirc Musar ali Logarja, ampak je čvrsto na tretjem mestu.

Marta Kos se bo borila za podoben profil volilcev kot Pirc Musar in slednja ima podporo nekaterih vidnih politikov, med njimi Milana Kučana. Ta je pred kratkim naštel nekaj očitkov na račun kandidature Marte Kos. Slednja je odgovorila v obsežnem sporočilu na družbenih omrežjih.

"Kandidiram za predsednico države prihodnosti, ne preteklosti," je v uvodu zapisala Marta Kos in nato neposredno zavrnila Kučanove očitke. "Pravi, da pri moji kandidaturi nima pomislekov glede mene in mojih sposobnosti, kar me veseli. Ima pa sistemski pomislek. O tem pišem, ker menim, da me nekateri na osnovi njegovih besed želijo diskreditirati še pred začetkom uradne volilne kampanje."

Kučan je dejal, da bi bilo sistemsko nesprejemljivo, da bi bili na treh ključnih položajih v državi (predsednik republik, predsednik vlade in predsednik DZ) trije vodilni ljudje iste stranke. "To je z vidika načela delitve oblasti vprašljivo. To bi bila moja zavora, če bi se moral opredeliti do kandidature Marte Kos,” je za N1 dejal Kučan.

"Živimo v strankarskem sistemu in strankarska demokracija je naš ustavni okvir," je svoj zagovor nadaljevala Marta Kos. "Nikjer ni zapisano, da bi morala biti kandidatka za predsednico nestrankarska. S stališča delitve oblasti je ključno, da vsi akterji spoštujejo samo delitev na veje oblasti in se strogo držijo meja med njimi. To je stvar osebne etike in politične odgovornosti, ne pa pripadnosti eni ali drugi politični opciji."

"Kandidiram kot podpredsednica stranke, ki sem to postala teden dni pred volitvami, ko me je dr. Golob prosil, da vskočim zaradi njegove odsotnosti po okužbi s covidom. In zdaj sem zato kar naenkrat sistemsko nesprejemljiva," je nadaljevala pravnica.

Moti jo naslavljanje Anžeta Logarja z "nestrankarskim kandidatom": "Vedno strogo strankarski človek, v stranki, ki ima notranjo avtoritarno strukturo izdelano tako rekoč do popolnosti. Zdaj prav njega naslavljajo kot nestrankarskega kandidata, ker kandidira s podpisi volilk in volilcev. Prizor bi bil smešen, če ne bi bil tragičen."

"Zlorabo legitimnega predsednikovega pomisleka (s strani medijev in protikandidatov, op. a.) čutim kot premišljen poskus izločiti me iz tekme, še preden se je ta sploh dobro začela: me dobesedno diskvalificirati," je nadaljevala Marta Kos.

Zagotovila je, da bo v primeru zmage na predsedniških volitvah izstopila in stranke ter zamrznila svoje članstvo v njej, po vzoru prav Milana Kučana.

"Kako to, da sta tisto isto navdušenje in podpora, ki smo ju zanetili in dobili v času upora proti kršitvam demokratičnih in ustavnih standardov Janševe vlade, čez noč postala nekakšen antidemokratičen greh? Kaj pa, če se val svobode ravno ne sme ustaviti pri vladnem projektu, ampak ga je treba v zmagovitem zavezništvu s civilno družbo, z volilci in volilkami, peljati naprej v nove zmage – da bo tudi predsednica republike obraz in dejavnik novih, ne pa starih sil?" je zaključila Marta Kos.

Marta Kos | Avtor: Anže Petkovšek Marta Kos Anže Petkovšek

Komentarjev 41
  • Pepe007 07:01 12.julij 2022.

    Kako pridno ste pri žurnalu kot "neodvisni" medij priskočili na pomoč izbrani kandidatki. Pričakujem še vrsto "zanimivih" in "poučnih" člankov.

  • eminenca 16:14 11.julij 2022.

    sposoben sem napisan en govor predsednika za pol ure ... blebetanje , ... čloovek če malo pogleda kaj se dogaja, pa šekakšne recimo zanimive prispevke pogleda, posluša, ... pa to je car ... in potem vsi "o kako je on ...prikaži več pameten" ... ja seveda si pamete basač, nakladač ... kakšna je razlika, da hodiš v cerkev al pa poslušaš predsednika ... naj mi to nekdo razloži, razen ender

  • eminenca 16:10 11.julij 2022.

    pa dejte že nehat nabijat s tem sds ... prezident je funkcija brez pooblastil razen da je komandir vojske ... jest ne vem ... toliko je blebetanja in koliko ga še bo ... le kako bi vse to govorenje-blebetanje spremnili ...prikaži več v energijo ... meni ni jasno, da se ne utrudijo, a so res vsi na koki, da lahko zdržijo tolk ene klobasarije ... ampak to je vse prazno, prazno, prazno .... čista prazna slama ... tako se dela