Slovenija
103 ogledov

Maša za domovino

maša za domovino
1/9
Saša Despot
Maše za državo so se med drugim udeležili tudi predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar in predsednik Državnega zbora Milan Brglez.

V ljubljanski stolnici sv. Nikolaja je ob jutrišnjem prazniku potekala maša za domovino, ki jo je skupaj z drugimi škofi vodil predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan. V pridigi je izrazil prošnjo za vse, ki so žrtvovali življenje za samostojno Slovenijo in zahvalo voditeljem, ki so se takrat “zavedali svoje velike odgovornosti”.

Današnje maše za domovino so se med drugim udeležili premier Miro Cerar, predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Milan Brglez, predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič in predsednik DS Mitja Bervar. Prisotnih je bilo tudi več poslancev DZ, pa načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in drugi predstavniki političnega in družbenega življenja.

Zvezde burijo duhove tudi letos

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je sledila še osrednja državna proslava ob prazniku, na katero pa spet ni bilo vseh izvoljenih predstavnikov ljudstva. Medtem ko so se je udeležili številni poslanci, ministri, številni zastavonoše, predstavniki vojske, policije, veteranskih združenj, pa se predstavniki Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve proslave niso udeležili, čeprav so bili nanjo povabljeni. Kot so poročali v oddaji 24ur, so iz omenjenega združenja sporočili, da ne bodo sodelovali na nobeni proslavi, kjer so prisotni tudi simboli totalitarnega režima. Zato jutri pripravljajo svojo proslavo.

Proslave se ni udeležil niti prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša, saj naj bi bil v tujini. Tudi večine ostalih izvoljenih poslancev te stranke na proslavi ni bilo. 

"Spravljeni smo pripravljeni"

Predsednik države Borut Pahor je v slavnostnem nagovoru izpostavil, da smo slovensko državo pred 24 leti lahko vzpostavili in nato tudi obranili, ker smo se izognili razkolu. "Glede državne samostojnosti smo zavzeto zgradili našo neomajno enotnost in povezanost," je po poročanju STA poudaril na slovesnosti, ki so se je med drugim udeležili premier Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, številni ministri in poslanci in ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V prvih vrstah je bilo videti tudi bivšega predsednika republike Milana Kučana in predsednika prve demokratične slovenske vlade Lojzeta Peterleta.

Pahor je opozoril, da se lahko v prihodnosti "ne po naši volji ponovno znajdemo v podobnem položaju kot pred tri četrt stoletja ob začetku druge svetovne vojne ali pred četrt stoletja". "Najbolj vitalne interese našega naroda in države bo tudi tedaj mogoče ohraniti in okrepiti samo pod pogojem, da se izognemo razkolu in znova razvijemo čvrsto sodelovanje kot pogoj enotnosti," je poudaril predsednik in dodal, da bo oblikovanje nacionalnega soglasja odločilnega pomena za naš narodni in državni razvoj.

Menil je, da si sicer trudimo oblikovati skupen pogled na prihodnost, a da je to "veliko manj, kot v resnici zmoremo". "Sami sebi in celemu svetu smo že dokazali, da znamo in zmoremo biti bolj zavzeti, če hočemo," je poudaril predsednik.

Pozval je "vse nas", da se bolj potrudimo za oblikovanje skupnih ciljev. "Pri tem je bistveno politično in vsako drugo sodelovanje, ne izključevanje," je dejal Pahor.

Komentarjev 32
  • dragec 08:17 26.junij 2015.

    h30 bi rekel, samo alah nam lahko pomaga

  • dragec 08:09 26.junij 2015.

    mujo, bolan, ja ne pušim, kaj pa ti?

  • mph 21:55 25.junij 2015.

    Sem prepričan, da si hotela dejansko napisat mph. :-)