Šport > Nogomet
33 ogledov

Matjaž Kek: "Tekma za hrabre in pametne"

Kek bo z reprezentanti prvi trening opravil v ponedeljek dopoldne. (Foto: Saša D Saša Despot
Pred zgodovinsko povratno tekmo 4. predkola kvalifikacij za Ligo prvakov med Mariborom in Dinamom iz Zagreba je spregovoril bivši selektor Matjaž Kek. ''Maribor ima realne možnosti za zmago,'' je povedal nekdanji nogometaš vijoličastih.

Matjaž Kek je zadovoljen z izhodiščem, ki so si ga na prvi tekmi v Zagrebu priigrali naši nogometaši, a obenem dodaja, da je pred slovenskimi državnimi prvaki težka naloga. "Po mojem mnenju je rdeča nit prve tekme, da bi lahko bil rezultat boljši, ampak dejansko daje Mariboru realne možnosti za skupno zmago v tem dvoboju. Najbolj pomembno je, da so igralci na samem igrišču videli, da lahko parirajo Dinamu in ga tudi premagajo," je povedal Kek.

"Kaj pa naj govorijo – da pridejo v Maribor izgubit?"

S hrvaške strani dežujejo samozavestne napovedi, ki Mariboru ne pripisujejo nikakršnih možnosti. Vijoličasti bi lahko to izkoristili v svoj prid. "Vse, kar prihaja iz nasprotnega tabora, je neka dodatna spodbuda. Po drugi strani pa, kaj pa naj govorijo – da pridejo v Maribor izgubit? To je popolnoma normalno. Mislim, da je lahko Maribor samozavesten, hraber in odločen, kar se je ne nazadnje videlo tudi na prvi tekmi. Maribor ima rezultate v Evropi, svoje pa bo dodal poln Ljudski vrt, kar jim bo prineslo dodatno energijo, ne pa pritiska. Razumem pa Zagrebčane. Kdo bi se vnaprej predal?" je razkril Kek.

Športni direktor Zlatko Zahovič je pred odločilno tekmo napovedal, da je Maribor našel recept, kako ustaviti Dinamo v Ljudskem vrtu. "To je moje razmišljanje, ampak v tej izjavi vidim, da so se nasprotnika lotili z analizo in se kljub kratkemu času dobro pripravili. Razpolagajo z dovolj podatki, da ne more priti do kakšnega presenečenja. Dosti klubov je že prišlo v Ljudski vrt, to je majhen stadion, ne govorimo o Santiagu Bernabeu ali Anfieldu, ampak vseeno ima neko posebno energijo."

"Tudi Dinamo ni povsem miren, v to bodite prepričani"

Matjaž Kek Slovenska nogomenta reprezentanca | Avtor: Reuters Reuters
Eden izmed podatkov, ki močno govori v prid Dinama, je pregled obračunov hrvaških prvakov s slovenskimi nogometnimi klubi. "Vsaka tradicija se mora enkrat zrušiti. Po drugi strani pa jaz vedno pravim, da je taka tekma en velik privilegij. Normalno, da je prisotna nervoza in kakšnemu nogometašu se bo zatresla noga, a zato so tu tribune, da se bo pomagalo. Tudi oni niso povsem mirni, v to bodite prepričani. V marsikateri izjavi je čutiti spoštovanje do Maribora, po drugi strani pa tudi Maribor spoštljivo govori o Dinamu in normalno je, da verjamejo v zmago," je razkril nekdanji selektor Slovenije, ki taktike obeh ekip ni želel posebej komentirati.

"Taktike ne bi komentiral, ker nimam informacij iz slačilnic in potem lahko samo nekaj pametuješ. Pričakujem podobno tekmo, Maribor je pokazal, da lahko parira. Kvaliteta Dinama je nesporna, a tudi Maribor ima svoje kvalitete. Tekma je dolga, lahko pride celo do podaljškov in tukaj je odgovornost trenerja, kako se bo lotil vsega skupaj. Na koncu je pomembno, da zmagaš. Dinamo je s svojo strašno serijo zmag pokazal, da je potrebno biti vsako sekundo skoncentriran in taktično discipliniran. Danes ni čas za 'horuk' tekmo, to je tekma za hrabre in pametne."

"Tekma, o kateri govorijo še branjevke"

Pred začetkom tekme v drugem največjem slovenskem mestu vlada pozitivno vzdušje. "Maribor ima realne možnosti. Rezultat ni tako idealen, kot pravijo nekateri, potrebno bo zmagati. Vedno je težko loviti zaostanek po prvi tekmi. Zakaj ne bi vsi skupaj verjeli in navijali za slovenskega državnega prvaka? Prišel sem iz Maribora, kjer je ogromno pozitivne energije, saj je klub naredil velik rezultat že s tem, ko je drugo leto zapored prišel v Evropo. Zaradi tega so igralci lahko samozavestni. Storijo naj tisto, kar znajo in pustijo srce na igrišču. Fraza je morda res že zguljena, ampak jaz sem vesel, da se v mestu ponovno čuti naboj velike tekme. Tekme, ki nima le navijaških strasti, ampak še branjevke govorijo o nogometu. To je tisto, kar rabimo ljudje. Nekaj, česar se lahko oprimemo ob vsem tem s*****, ki se dogaja," je zaključil Kek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.