Šport > Nogomet
34 ogledov

"Maribor najbolj urejen klub bivše Juge"

Maribor - Bayer Leverkusen (Liga prvakov) EPA
V torek Maribor čaka najpomembnejša tekma desetletja. Povratni obračun z zagrebškim Dinamom – vijolice lovijo zaostanek 1:2 –, ki lahko prinese Ligo prvakov. Slednjo je pred 13 leti že okušal Kliton Bozgo.

Kaj pričakujete od povratnega dvoboja med Mariborom in Dinamom?
Pričakujem tekmo, ki je vredna deset milijonov evrov (smeh). To bo zelo težka tekma, saj Dinamo navsezadnje v goste prihaja s pozitivnim izidom. Mi imamo aktiven rezultat, a moramo zabiti gol, dobiti pa ga nikakor ne smemo. Potem bi morali zadeti vsaj dvakrat, to pa bo zelo težko. Treba bo biti potrpežljiv od prve do zadnje minute. V odstotkih bi dejal, da ima Maribor 40 odstotkov možnosti za napredovanje. Zaradi vzdušja in navijačev sem fantom dal deset odstotkov več.

Na kakšen način se da premagati Dinamo?
To najbolje ve trener Maribora Darko Milanič, a sem prepričan, da se Zagrebčane da premagati. Tako kot so v Maksimirju odigrali drugi polčas, morajo Mariborčani zaigrati tudi doma. Poznajo formulo in verjamem, da se bo v Mariboru po 13 letih znova igrala Liga prvakov.

viole navijači ljudski vrt Maribor-Željezničar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Kako se spominjate podobnega dvoboja z Lyonom, ki vam je prinesel nastop med evropsko klubsko elito?
Mi smo bili pred povratnim dvobojem v drugačnem položaju, saj smo zmagali že na prvi tekmi z Lyonom. Imeli smo ogromno prednost, saj smo v gosteh zabili gol, naša mreža pa je ostala nedotaknjena. Poleg tega je imela naša ekipa v svojih vrstah kakšnih sedem ali osem reprezentantov. Bil je drugačen položaj, a ima tudi sedanja Mariborova generacija dovolj kakovosti za uspeh.

Kako je igrati v skupinskem delu Lige prvakov?
To je bil fenomenalen občutek. Tudi zdaj se vsi v klubu zavedajo, da gre za priložnost, ki se ne ponudi vsako leto. Tokrat se je na to priložnost čakalo 13 let, gre za res dolgo obdobje. Za takšen podvig je treba zmagovati, zmagovati, zmagovati ...

kliton bozgo maribor | Avtor: Reuters Reuters
V Mariboru se pričakuje peklensko vzdušje. Bo res tako?
Seveda. Vzdušje v Ljudskem vrtu je vselej neverjetno. To bo še dodatno motiviralo nogometaše.

Kaj bi prinesla uvrstitev v Ligo prvakov?
Predvsem ogromno denarja. To bi bilo zelo pomembno, saj se veliko klubov iz dneva v dan bori za preživetje. Hkrati bi prišel tudi ugled. Ko enkrat zaigraš v takšnem društvu, tudi igralci dobijo povsem novo ceno. Ta se zelo razlikuje od cene, ki je bila pred Ligo prvakov, njihova tržna vrednost se izjemno dvigne. Je pa Maribor zame že zdaj najbolj urejen klub na področju nekdanje Jugoslavije. Zadeve so urejene pri navijačih, pokroviteljih, financah, logistiki in tako naprej.

Je za to zaslužen predvsem Zlatko Zahovič?
Seveda ima ogromen delež pri tem Zlatko. A samemu mu ne bi uspelo. Tu je tudi trener, direktor Bojan Ban in vsi ostali, ki delujejo v klubu. Tega ne zmore le en človek. V klub je pripeljal zelo sposobne ljudi. Tudi v naših časih ni bil za vse zaslužen le Jože Jagodnik. Tudi on je imel dobre sodelavce. Najpomemnejši je vsekakor rezultat. Ta je zdaj tu in vpletenim lahko le čestitam za opravljeno delo. Veliko filozofije tu vsekakor ni.

Si boste povratni dvoboj ogledali v živo?
Da. Tam bom in najverjetneje bom zelo nervozen (smeh). Čar Ljudskega vrta je prav v tem, da tu nihče ne sedi. Od začetka tekme navijajo vsi, od najmlajšega do najstarejšega. To je nekaj posebnega. Kakšno je tu vzdušje, so na reprezentančni tekmi začutili na primer tudi Rusi, čutile pa so ga tudi velike ekipe, ki so že gostovale v Mariboru.

Si tekme ogledate v družbi nekdanjih soigralcev? Dobite vabilo kluba?
Na voljo imamo vstopnice za vse tekme, za to je poskrbljeno. Nekdanji igralci si skupaj ogledamo dvoboje. Srečujemo se vse generacije kluba, z nami so tudi največje legende Maribora.

Komentarjev 1
  • vico 22:38 27.avgust 2012.

    kr neki...