Slovenija
27 ogledov

Matoz računa na strokovnost novega tožilca

Odvetnik Franci Matoz Žurnal24 main
Izbira vrhovnega tožilca za zastopanje obtožnega predloga dokazuje dejstvo, da je obtožni predlog zoper Janeza Janšo neutemeljen, je ob imenovanju Andreja Ferlinca namesto odhajajoče Branke Zobec Hrastar v zadevi Patria komentiral Janšev zagovornik Matoz.

"Ker gospoda Ferlinca spoštujem kot nesporno strokovno avtoriteto, sem prepričan, da bo takoj spoznal, da niso izpolnjeni zakonski znaki kaznivega dejanja in da bo obtožbo zoper Janeza Janšo umaknil in s tem končal ta nesmiselni proces. Če bi ravnal drugače, bi bil zelo razočaran in prepričan, da ga v njegovem ravnanju ne vodi strokovnost," nam je povedal primorski odvetnik Franci Matoz, ki prvaka opozicije Janeza Janšo zastopa v kazenskem procesu proti njemu zaradi domnevno spornega nakupa finskih oklepnikov patria, ko je bil Janša še premier.

Vroči kostanj od Zobec Hrastarjeve

Kot je znano, so v četrtek z urada generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja sporočili, da bo obtožni predlog v zadevi Patria pred ljubljanskim okrajnim sodiščem proti peterici (Janez Janša, Jože Zagožen, Walter Wolf, Ivan Črnkovič in Anton Krkovič) zastopal vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc.

Ferlinc je bil doslej vodja zunanjega oddelka vrhovnega državnega tožilstva v Mariboru, dodeljen na kazenski oddelek vrhovnega tožilstva. Leta 1994 je postal okrožni državni tožilec, kasneje je bil tudi vodja višjega mariborskega tožilstva, leta 2003 pa je bil imenovan za vrhovnega tožilca. Njegovi področji sta gospodarska kriminaliteta in korupcija, med drugim pa je sodeloval v odmevnih procesih, kot sta bila zadeva Makoter in Zdenex.

Lani je danes 61-letni tožilec prejel medaljo za "izjemne delovne uspehe in prizadevanja pri vodenju, organiziranju ter krepitvi učinkovitosti in ugleda državnotožilske funkcije in službe ter za strokovni in znanstveni prispevek k njunemu razvoju".

Komentarjev 1
  • mufi 17:04 08.avgust 2011.

    Strokovnost. Pohle/v /p/nost. (Kaj je bolje. Kaj je slabše.) (?)