Slovenija
7746 ogledov

Med kupom najdenih predmetov tudi bankovci

Najdeni predmeti PU Novo mesto
Med kopico koles, mobilnih telefonov, ključev in podobnih predmetov pošteni najditelji na policijo prinesejo tudi bankovce.

DVD zgoščenke s posnetki, daljinski upravljalec, manjša denarnica z zadrgo, kontaktni ključi, mobilni telefon, uhani, verižica, očala, pvc vrečka z zimsko jakno, delovni čevlji, ročka za uteži ... To je le nekaj od najdenih predmetov, ki so jih občani prinesli na policijo. 

Zakonodaja občanom nalaga, da najdenih stvari ne smejo zadržati, temveč morajo o najdbi obvestiti znanega lastnika oziroma policijo, ki sestavi zapisnik. Če je lastnik znan, mu predmet vrnejo, v nasprotnem primeru pa steče postopek, ki je natančneje opredeljen v 51. členu Stvarnopravnega zakonika in v Pravilniku o postopku z najdenimi stvarmi. 

Kadar občani na policijo prinesejo najdene predmete, katerih lastnik ni znan, se predmet hrani pri policiji, lahko pa tudi pri najditelju. Policija najdbo objavi na spletni strani in oglasni deski pristojne policijske postaje. Predmet se hrani, dokler se ne najde lastnik, a najdlje eno leto. Po tem datumu najditelj pridobi lastninsko pravico nad predmetom, pojasnjujejo na policiji. 

Če najditelj predmeta ne izroči policiji, stori kaznivo dejanje zatajitve, kar se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Pregon se začne na predlog. 

Kaj naredijo z gotovino?

Pravilnik o postopku z najdenimi stvarmi določa, da se najdena stvar lahko hrani pri najditelju, a ta v času hrambe najdenega predmeta ne sme uporabljati oziroma mora za najdeno stvar skrbeti kot dober gospodar. Skladno s pravilnikom se določeni najdeni predmeti hranijo pri policiji, večinoma gre za orožje, prepovedano drogo in podobne stvari. 

Na seznamu najdenih predmetov, ki je objavljen na spletni strani policije, so navedeni tudi posamezni primeri najdene gotovine. Na PP Ravne na Koroškem je tako najditelj prejšnji mesec prinesel bankovec za 10 evrov. Kaj v takem primeru? Pravila so jasna. Pravilnik v 2. točki 7. člena jasno pravi, da policija najdeno gotovino položi na poseben račun državnega proračuna. 

Dražba na Fursu | Avtor: FURS FURS

Po enem mesecu na Furs

Če policija v 30 dneh po prevzemu najdene stvari v hrambo ne ugotovi, kdo je upravičenec, in ne gre za najdene stvari, ki se hranijo pri najditelju ali na policiji, jih policija preda Finančni upravi RS. Ta jih potem hrani do enega leta od najdbe. Po tem se najdene stvari prodajo na dražbi, pojasnjujejo na Finančni upravi RS. 

Naloge hrambe, prodaje in uničenja najdenih stvari opravljajo komeptenčni centri finančne uprave, in sicer FU Koper za območje FU Koper, FU Nova Gorica in FU Postojna, FU Ljubljana za območje FU Ljubljana, FU Brežice, FU Hrastnik, FU Kočevje, FU Kranj in FU Novo mesto ter FU Maribor za območje FU Maribor, FU Celje, FU Dravograd, FU Murska Sobota, FU Ptuj in FU Velenje.  

Za posamezne najdene predmete se včasih znotraj obdobja enega leta le najde lastnik. V Kompetenčnem centru FULJ so tako v 2017 obravnavali šest primerov, ko je bila najdena stvar vrnjena lastniku, lani pa takega primera niso zabeležili. 

denar bankovci štetje denarja Slovenija Kako oddati davčni obračun za normirance

Sledi prodaja, odstop ali uničenje

Če se po enem letu od najdbe stvari ne najde oseba, ki je stvar izgubila, ali če najditelj nad najdeno stvarjo ne uveljavi lastninske pravice, se najdeni predmet proda. Dražbe najdenih stvari ne organizira več policija, ampak to stori Furs. 

Dražbe izvaja v skladu z Zakonom o davčnem postopku (ZDavP-2). Kompetenčni center FU Ljubljana običajno izvede eno dražbo v spomladanskem in eno v jesenskem času, po potrebi pa tudi večkrat. Lani so tako izvedli tri dražbe najdenih stvari. Naslednjo dražbo bodo predvidoma izvedli aprila. 

Denar, ki ga zberejo na dražbah, je prihodek proračuna Republike Slovenije, kot je to določeno v 4. odstavku 12. člena Pravilnika o postopku z najdenimi stvarmi. Kompetenčni center FULJ je tako v letu 2017 iz naslova prodaje najdenih stvari iztržil 2.905 evrov, lani pa 9.245 evrov.

Če stvari ni mogoče prodati ali je brezplačno odstopiti, se jo uniči. Za uničenje se lahko odločijo tudi takrat, ko bi bili stroški hrambe, prodaje in drugi stroški v zvezi s stvarjo nesorazmerni s pričakovanim izkupičkom od prodaje. 

slovenija 03.04.2009 dohodnina, napoved dohodnine, pismo, posta, davcna uprava, Slovenija Velikanska novost pri plačevanju davkov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • kapibara 14:36 25.marec 2019.

    Ali kdo ve: - Zanima me postopek, uveljavitve najditelja nad najdeno stvarjo( lastninska pravica) - Kmalu bo eno leto, ko sem izročil policiji najden gsm aparat. ??

  • Avatar Leon
    Leon 07:26 25.marec 2019.

    Denar je moj. Samo kako to dokazati .

  • sam50 07:06 25.marec 2019.

    Včasih so si "veljaki" zaželeli kakšne prominentne reči,katere so bile v lasti navadnih državljanov (naprimer orožje) in so poslale može postave z različnimi izgovori ,da so te reči zaplenili. Potem je za njimi izginila vsaka sled,so pa posamezniki na marsikateri ...prikaži več fotografiji ponosnega lovca ob uplenjeni trofeji prepoznali npr. puško,katera jim je bila odvzeta in "uničena".....