Slovenija
36 ogledov

Mekina napovedal tožbo

Lesjak_bobo_tzg Žurnal24 main
Odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak naj bi po besedah odpuščenega novinarja Igorja Mekine vedel za hkratno objavo zaupnih dokumentov MZZ v Dnevniku in beograjski Politiki. Mekina je napovedal tožbo.

Odvetniška pisarna Zidar & Klemenčič, ki zastopa tudi Janeza Janšo v sporu s Tonetom Ropom, je v svoji izjavi za javnost sporočila, da bo Igor Mekina tožil Dnevnik, d. d., zaradi nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi in nedopustnega posega v čast in dobro ime.

Postopek o izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi naj bi bil po mnenju odvetnikov nezakonit in neetičen. Vsebina izredne odpovedi, v kateri se med drugim očita Mekini, da je zavajal javnost, pa predstavlja grob poseg v novinarsko svobodo in kršitev Münchenske deklaracije o pravicah in dolžnostih novinarjev.

 

Mekina: Lesjak je vedel za objavo v Politiki
Mekina je prvič javno zanikal navedbe odgovornega urednika Dnevnika, ki trdi, da ni vedel za objavo diplomatskih depeš v Politiki.

"Lesjak je vedel, da bo dokument objavila tudi Politika, in se je tega veselil," je za Odmeve povedal Mekina. Dodal je še, da bi Lesjak moral prevzeti odgovornost, ne pa da jo prenaša na podrejene, po njegovem mnenju pa bi moral tudi odstopiti.

"Potem mi je bilo s strani Lesjaka ponujenih več rešitev, kako zadevo speljati brez velike škode za Dnevnik in zame, predvsem pa zanj. In to na tak način, da bi jaz prevzel odgovornost, češ da sem se dogovoril za sočasno objavo, potem pa bi on pozneje zaščitil mene," je še pojasnil.

O disciplinskem postopku, ki je bil uveden proti njemu, je Mekina dejal, da je bil izveden po najboljši maniri inkvizicijskega postopka, ker je "bil edina oseba, ki mi je sodila in me tožila, gospod Lesjak".

Spomnimo
Dnevnik je 25. januarja objavil članek z vsebino zapisnika sestanka političnega direktorja MZZ Mitje Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu. Istega dne je dokumente objavila tudi Politika, ki naj bi jih po Lesjakovem mnenju prek svoje žene posredoval Mekina. Svetlana Vasović - Mekina, ljubljanska dopisnica Politike, je Lesjakove trditve zanikala. Dejala je, da je do dokumentov prišla prek svojih virov, in ponovila, da je Lesjak vedel za njihovo objavo v Politiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.