Slovenija
1011 ogledov

Melamin: Odškodnine smo že izplačali, več, kot je bilo potrebno

Melamin nesreča eksplozija Kočevje Profimedia
Nadaljujejo z rekonstrukcijo podjetja, v petek pa bo v podjetju v spomin na preminule minuta molka. Kot so pojasnili, so odškodnine svojcem že izplačali, zdaj pa iščejo načine, kako bi lahko še pomagali.

V torek, 9. maja, je v podjetju Melamin v Kočevju potekala seja nadzornega sveta, na kateri so se spomnili na preminule v najhujši delovni nesreči pri nas.  

Umrlo je sedem ljudi, pet na kraju dogodka, dve osebi pa čez nekaj dni na zdravljenju v UKC Ljubljana. Lažje je bilo poškodovanih 32 ljudi, ki so bili v času eksplozije v neposredni okolici objekta.

Policija je sicer medtem v kriminalistični preiskavi ugotovila več nepravilnosti v povezavi z opustitvijo dolžnega ravnanja za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev. Sumijo, da ravnanje ni bilo v skladu s predpisi in tehničnimi pravili o varnostnih ukrepih, posledica tega pa je bila smrt sedmih ljudi, večja premoženjska škoda in več oseb z lažjimi telesnimi poškodbami, zato so zoper štiri fizične in eno pravno osebo podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Na seji je bilo v prvi vrsti obravnavano izplačilo odškodnin in skrb za svojce preminulih, drugih oškodovanih ter zaposlene v podjetju, sanacija oziroma rekonstrukcija podjetja v preteklem letu ter sodelovanje z lokalno skupnostjo, so sporočili vodilni v Melaminu.

Melamin: Iščemo načine, kako bi lahko še pomagali

Nadaljujejo z rekonstrukcijo podjetja, v petek pa bo v podjetju v spomin na preminule minuta molka. Kot so pojasnili, so odškodnine svojcem že izplačali, zdaj pa iščejo načine, kako bi lahko še pomagali. 

"Melamin je poleg uporabljene zavarovalne vsote zavarovalnici nakazal še dodatno vsoto za izplačilo odškodnin, s čimer so bili do danes s strani Melamina izpolnjeni vsi do sedaj prejeti zahtevki po oceni zavarovalnice in podjetje s tega naslova trenutno nima odprtih obveznosti," so dodali.

Skupna izplačila za nematerialno škodo dosegajo skoraj 300.000 evrov.

V podjetju so po dogodku zaposlenim ponudili psihološko pomoč, jim zvišali plače in kljub polovičnem zmanjšanju proizvodnje v zadnjem letu ohranili delovna mesta.

Zatrdili so, da v proizvodnji nevarne snovi nadomeščajo z nenevarnimi in iščejo nove možnosti proizvodov.

Preselili bi se na novo lokacijo

Poleg tega želijo del proizvodnje zdaj preseliti na novo lokacijo. 

"Podjetje je po odzivu na prvo javno predstavitev preliminarne študije nove lokacije za selitev proizvodnega dela tovarne naročilo tudi izdelavo dodatka k preliminarni študiji, v katerem bodo natančneje opredeljene predvidene zmogljivosti tovarne na novi lokaciji ter upoštevan dodatni kriterij družbene sprejemljivosti s stališča večje oddaljenosti od naselij. Poleg predvidenega kriterija oddaljenosti 700 metrov se bo upoštevalo še dodatna kriterija oddaljenosti 1.500 in 3.000 metrov od naselij," so obljubili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.