Slovenija > Črna kronika
3436 ogledov

Kočevje: To so osumljenci za najhujšo delovno nesrečo pri nas

Melamin nesreča eksplozija Kočevje
1/13
Profimedia
Zaključena je preiskava eksplozije in požara v Kočevju, v kateri je umrlo sedem ljudi.

Ljubljanski kriminalisti so zaključili kriminalistično preiskavo eksplozije in posledično požara v Kočevju 12. maja lani. 

Na območje tovarne je bila s tovornim vozilom pripeljana kemijska snov, ki je bila prečrpana v napačen rezervoar. "Zaradi nekompatibilnosti kemijskih snovi je med prečrpavanjem prišlo do močne eksplozije in posledično do požara," so zapisali policisti. 

Umrlo je sedem ljudi, pet na kraju dogodka, dve osebi pa čez nekaj dni na zdravljenju v UKC Ljubljana. Med mrtvimi so štirje državljani Slovenije, dva državljana Bosne in Hercegovine ter en državljan Severne Makedonije.

Lažje je bilo poškodovanih 32 ljudi, ki so bili v času eksplozije v neposredni okolici objekta. Utrpeli so lažje opekline oziroma so bili sprejeti v zdravniško oskrbo zaradi vdihovanja ogljikovega monoksida. 

Na območju tovarne in na raznih objektih in vozilih v okolici je nastala večja premoženjska škoda. Skupna ocenjena materialna škoda po nestrokovni oceni presega 37 milijonov evrov. 

Melamin nesreča eksplozija Kočevje | Avtor: Profimedia Profimedia

Ugotovljenih več nepravilnosti

"V okviru intenzivne kriminalistične preiskave je bilo ugotovljenih več nepravilnosti, ki so pravno formulirane zlasti v Zakonu o varnosti in zdravju pri delu in njegovih podzakonskih aktih. Ugotovljene so bile vzročne zveze opustitve dolžnega ravnanja za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev in nastalo posledico," je sporočila policija. 

Utemeljeno sumijo, da ravnanje ni bilo v skladu s predpisi in tehničnimi pravili o varnostnih ukrepih. "Posledica tega je bila smrt sedmih ljudi, večja premoženjska škoda in več oseb z lažjimi telesnimi poškodbami, zato smo zoper štiri fizične in eno pravno osebo podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, zaradi storitve kaznivih dejanj Ogrožanje varnosti pri delu po 201. členu Kazenskega zakonika (za katerega se storilec kaznuje z  zaporom od enega do osmih let) in Povzročitev splošne nevarnosti po 314. členu Kazenskega zakonika (za katerega se storilec kaznuje z zaporom do petih let)," so še pojasnili na policiji.

Prvi odziv podjetja

Na današnje poročanje so se odzvali v podjetju Melamin. "V Melaminu od samega začetka preiskav izrednega dogodka tvorno sodelujemo z vsemi pristojnimi institucijami in lokalno skupnostjo ter predajamo vso potrebno dokumentacijo in informacije. O zaključku kriminalistične preiskave ali njenih rezultatih uradno kot stranka v postopku nismo obveščeni. Zato informacij, ki jih prejemamo iz medijskega poročanja, ne moremo komentirati, kot tudi nismo komentirali poteka preiskave v zadnjih mesecih. Pričakujemo, da bomo kot stranka v postopku s strani preiskovalcev prejeli uradna obvestila o zaključku in rezultatih preiskave, saj gre za občutljivo temo, ki je brez prejeta uradnih informacij ne moremo komentirati," so sporočili. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 3
  • Sibirskiohotnik 21:44 23.februar 2023.

    Kot zaposlen v transportu in predstavnik sindikata v večji transportni firmi povem samo to da je v Melaninu strokovnost pohajala po svoje! Vrh misli da drži boga za jajca, šofer pa se obnaša prostaško. V naprimer Vopak ali Shell v ...prikaži več B ali NL si ne moreš niti v sanjah misliti da boš nakladal ali razkladal takoj ko boš prišel, pač imaš določen datum in uro, pa test varnosti je treba narediti v vsaki firmi, ADR pregled cisterne, tesnil, ADR oprema šoferja, skratka ni da ni, kava ali wc lahko pozabiš

  • Friderik1950 16:05 22.februar 2023.

    Tega ne razumem. Vsakemu je jasno, da je potrebno prostor pri pretakanju nevarnih posebej pa eksplozivnih snovi posebej zavarovati, v tem primeru pa se je dopuščal mimihod nič hudega slutečih ljudi. V normalnih državah ob taki nesreči takoj popokajo direktorja, ...prikaži več tehničnega direktorja in odgovornrga vodjo izmene pri nas pa so lahko zvečer nastopali na televiziji. Neverjetno.

  • Kmodri 10:23 22.februar 2023.

    Malomarnost na višku!