Slovenija
43327 ogledov

Novo iz Kočevja: "Žal je žrtev že šest"

Slovenske novice: Novo iz Kočevja: "Žal je žrtev že šest"
Po zadnjih podatkih eksplozija terjala šest smrtnih žrtev.

Reševalna akcija je končana, je v Odmevih na TVS povedal direktor Melamina Srečko Štefanič. "Žal je žrtev že šest," je dodal.

Popoldne je direktor povedal, da sta dva poškodovana, ki se zdravita v ljubljanskem kliničnem centru, še vedno v kritičnem stanju. Kot kaže enega niso mogli rešiti. Opekline so bile prehude. 

Po jutranji eksploziji v kočevski kemični tovarni Melamin je pet oseb še vedno pogrešanih, a zaradi silovitosti eksplozije praktično ni možnosti, da bi preživele. Vzrok tragičnega dogodka je najverjetneje človeška napaka zaposlenega v podjetju pri prečrpavanju surovine.

 

 

Kočevje eksplozija Kočevje Slovenija To je po eksploziji v kemijski tovarni povedal njen direktor

Po besedah Štefaniča vzroke eksplozije še raziskujejo, najverjetneje pa je pri prečrpavanju surovine v skladiščni prostor prišlo do človeške napake zaposlenega - zamenjave dveh surovin.

Štefanič je še povedal, da je bil eden od ponesrečencev zaposlen v Melaminu, štirje pa so bili zaposleni pri njihovem ljubljanskem dobavitelju, ki se ukvarja z elektroinštalacijami.

Pogrešane oz. umrle osebe naj bi bile v neposredni bližini kamiona, kjer je odjeknila eksplozija.

Po informacijah N1 naj bi delavci v času nesreče v enem od zabojnikov montirali elektrovode. V tistem trenutku je cisterna pripeljala snov, ki je po vsej verjetnosti eksplodirala, kar je potrdil tudi direktor Melamina Štefanič.

Kot je dejal, je med žrtvami en zaposleni iz podjetja in štirje zunanji sodelavci dobaviteljskega podjetja iz Ljubljane. Vsem svojcem žrtev tragične nesreče je izrazil sožalje.

Eksplozija je v podjetju odjeknila okoli 8.30. Takoj so bile aktivirane gasilske enote in zdravstvene enote, ekološki laboratorij z mobilno enoto, pa tudi helikopterska pomoč. Glavno cesto skozi Kočevje so zaprli, prebivalcem pa svetovali, da zaprejo okna in se ne gibljejo na prostem.

Kako silovita je bila eksplozija, je povedala Barbara Žagar iz Kočevja; njeno izpoved preberite na tej povezavi, v kateri govori, da je več sto metrov stran udarni val razbil stekla in vrata potrgal s podbojev.  V zraku naj sicer ne bi bi bilo strupenih snovi, ampak le saje in dim. 
 

 
Komentarjev 7
 • PaPajapopi 07:49 13.maj 2022.

  Nihče pa se še ni vprašal, kaj takšna kemična tovarna dela sredi mesta, ko se ve da je izpust ali eksplozija zelo nevarna.

 • Avatar jezeran
  jezeran 22:16 12.maj 2022.

  zmeraj bo človeška napaka, dokler ne bo eden temu lastniku glave odbil.

 • rd2dmk2 21:47 12.maj 2022.

  moti me nekaj, neznana snov ( halo ! a je padel avion na dvorišče al kaj ? ) ampak v isti sapi pa se govori, da ni nevarnosti. no če ni nevarnosti, zakaj pa naj se potem ne odpirajo okna ...prikaži več ? in drugič če se pretaka se ponavadi ne sme nekaj z elektriko, delat v okolici , ali pa varit , pa fleksat, pa.. dragi moji zakaj neki je na bencinskih pumpah znak z prepovedjo uporabe mobitela, pa cigareta med tankanjem? in tretje, da vidimo potrdila o usposobljenosti delavca za delo in tečaj varstva pri delu.