Slovenija
2218 ogledov

Mengeški gasilci razkrili podrobnosti prejetega denarja

Sandi Zajc PGD Mengeš Sandi Zajc med reševanjem iz vrtca.
Odločili so se razkriti ozadje zgodbe, ki je po državi dvignila precej prahu.

Kot smo poročali, v vrstah PGD Mengeš je pred časom prišlo do zapletov glede tega, kdo bo dobil denar, ki so ga z množičnimi donacijami zbrali Slovenci in Slovenke, potem ko je deroča voda uničila domovanje družine gasilca Sandija Zajca, medtem ko je on sodeloval na intervencijah med avgustovskimi poplavami. Zaslovel je zaradi fotografije, posnete med reševanjem otrok iz mengeškega vrtca.

Seje upravnega odbora PGD Mengeš so bile po dogajanju zelo razgibane, med drugim sta Zajc in njegova nekdanja partnerka na zasedanje prišla vsak s svojim odvetnikom.

Društvo je te dni objavilo pojasnilo glede denarja. Skupno je bilo zbranih 508.277,29 evrov, ki so jih razdelili po naslednjem ključu: PGD Mengeš prejme 34.245,77 evrov, nekdanja partnerica Sandija Zajca 95.547,12 evrov, Sandi Zajc pa 378.234,40 +250 evrov, ki jih še čaka po donaciji iz tujine. 

V društvu navajajo, da so dogodki potekali drugače, kot jih pozna javnost in da si je predsednik društva vzel pravico, da je na lastno pest izkoristil tekoči račun društva in uporabniški račun Facebooka, in sicer za pridobivanje donacij v korist posameznika. 

"Neetično in nemoralno"

"To je bilo storjeno brez predhodne odobritve Upravnega odbora (UO) – torej brez soglasja in sklepa UO, navkljub temu, da je poznal realno zgodbo prejemnika donacij že pred samo intervencijo. Na intervenciji ob poplavah so sodelovali tudi ostali gasilci PGD Mengeš, ki so prav tako utrpeli škodo, medtem ko so izvajali gasilsko službo, torej pomagali občanom, vendar se za te operativne gasilce ni zbiralo sredstev. Namenoma? Mogoče," piše v objavi društva na Facebooku. 

Člani dodajajo, da je "službo za odnose z javnostjo med intervencijo" vodil predsednikov sorodnik in tudi sicer član PGD Mengeš. "Po našem mnenju je bila s tem dejanjem izpostavljena neenakopravnost in diskriminacija do ostalih sodelujočih v intervenciji. To v gasilstvu ni zaželeno, je celo neetično in nemoralno, kar člani PGD Mengeš ostro obsojamo."

Člani Upravnega odbora so zaradi dejstva, da je bil začetek zbiranja donacij nepravilno in nepravično zasnovan, za nadaljnje korake v postopku izplačila sredstev pridobili in uporabili pravna mnenja, saj niso bili prepričani v pravilne in zakonite odločitve. Preverjali so, kako izplačati denar, v skladu s pobudo Marjana Šarca pa tudi možnosti vračila doniranih sredstev donatorjem v celoti.

V društvu izpostavljajo, da zaradi “mogoče odškodninske odgovornosti” do Zajca vračilo denarja ljudem ni bilo možno, “saj bi s tem lahko finančno ogrozili društvo”, razdelili so ga po zgoraj navedenem ključu. Objavo mengeški gasilci sklenejo z besedami, da so bili v tej zgodbi "velikokrat deležni besed, ki jih nebi želeli niti najhujšemu sovražniku" in še, da bodo kljub grenki izkušnji in izigranosti še naprej s ponosom in dvignjeno glavo opravljali svoje poslanstvo.

Nesreča po poplavah-mengeš Drama v Mengšu Slovenija Sandi Zajc izključen iz operative, gasilci čakajo odgovor banke Sandi Zajc Slovenija Gasilec Sandi še brez denarja, na sejo oba s partnerko prišla z odvetnikom

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • izy25 07:34 08.december 2023.

    Pomen prostovoljstva (primer plačil za Zajca) je razvrednoten, če nekdo prostovoljcu plača.

  • leonardo 07:07 08.december 2023.

    Berem komentarje na 24 ur. Tam se vidi kakšni ljudje komentirajo. Prepričan sem, da tisti, ki najbolj udriha čez tega človeka ni doniral niti evra.l Ja, ostal je brez doma, tako in drugače. Nekdo je napisal, da mu bo karma ...prikaži več povrnila. Ja prijatelj, mu je že in to v najboljši možni meri. Sam sem doniral 50 evrov in prav je, da jih je dobil.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:02 08.december 2023.

    Tudi jaz sem donirala. Ker je gasilec Samo v TVkamero povedal, da mu je uničilo dom ! se je pa izkazalo, da to ni njegov dom, ampak od bivše žene in njene družine. Samopromocija s politiki na terenu, je obrodila ...prikaži več sadove ! Zakaj se počutim prevarano ? Zato ker v času poplav to ni bil njegov dom,saj ga je zapustil že pred poplavami. Tale gasilec Samo je nedvomno brihtol, a potopil je svoje ime.