Slovenija
2053 ogledov

Nova menjava v energetiki: direktor odletel

Blaž Košorok Anže Petkovšek
Nadzorni svet GEN energije je sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata z generalnim direktorjem družbe.

Blaž Košorok ni več generalni direktor GEN energije. Z nadzornim svetom, ki ga vodi Žiga Debeljak, je sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata. Mandat bo Košoroku prenehal z imenovanjem novega generalnega direktorja oz. najkasneje 15. novembra, s čimer bo dotlej zagotovljeno nemoteno poslovanje in sprejemanje odločitev. 

Nadzorniki so se generalnemu direktorju zahvalili za dobro opravljeno delo in mu zaželeli uspešno delo na njegovi nadaljnji poslovni poti. Zaradi predčasnega zaključka mandata je nadzorni svet kadrovski komisiji naložil izvedbo vseh potrebnih aktivnosti za imenovanje novega generalnega direktorja v skladu z aktom o ustanovitvi družbe, so še dodali v Gen energiji.

Kriza razgalila potrebo po samozadostni proizvodnji elektrike

Košorok je po sklenitvi sporazuma povedal, da je bilo letošnje leto zaradi negotovih in hitro spreminjajočih se razmer na energetskih trgih za družbo izjemno zahtevno, kljub nepredvidljivim okoliščinam pa so ves čas uspešno uresničevali svoje poslanstvo in slovenske porabnike zanesljivo oskrbovali z električno energijo po dostopni ceni.

"Z izjemno odgovornim in preudarnim obvladovanjem zaostrenih razmer smo skupaj z vodstvi vseh družb v skupini GEN izvedli pomembne ukrepe in zagotovili nemoteno dobavo električne energije. Verjamem, da imata družba in skupina prave strateške usmeritve in strokovne temelje za nadaljnji razvoj in uspešno poslovanje," je dodal Košorok.

NEK, JEK, nuklearna, jedrska elektrarna | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Energetska kriza je po njegovem jasno razgalila potrebo po samozadostni proizvodnji električne energije v Sloveniji in Evropi ter potrdila pomen stabilnih, zanesljivih in cenovno dostopnih proizvodnih virov električne energije, kar jedrska energija zagotovo je.

S projektom drugega bloka v Krškem je pred skupino Gen in Slovenijo po njegovih besedah strateško izjemno pomembna odločitev. "Projekt bom tudi sam še naprej aktivno spremljal in ga podpiral," je še povedal Košorok in se ob tem za sodelovanje in konstruktivne odnose zahvalil vsem deležnikom skupine, zlasti pa sodelavcem.

Košorok je štiriletni mandat na čelu GEN energije nastopil aprila letos, po tem, ko je bil od marca 2020 v vlogi državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo. Na mestu generalnega direktorja je zamenjal Martina Novšaka

GEN energija bo skupaj s Holdingom Slovenskih elektrarn, Geoplinom in sistemskimi operaterji v prihajajočem obdobju igrala pomembno vlogo pri zagotavljanju energetske oskrbe.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • 725b03553d49f4b8e93285a1f3dfccb54987f980 07:02 11.oktober 2022.

    Ne vem,če je odstavljen,ker je zaviral željo sveta po večjih cenah in dobičkih,ali pa je zaviral njune predloge do nižjih cenah in optimizaciji trga? Lahko je sam en od ta dva razloga...

  • Ender3 23:14 10.oktober 2022.

    Hvala bogu, še en hud diletant se je poslovil.