Slovenija
940 ogledov

V Telekomu si spet podajajo kljuko

Telekom Slovenije Saša Despot
Matjaž Merkan je odstopil z mesta predsednika uprave Telekoma Slovenije.

Prek strani Ljubljanske borze so iz Telekoma sporočili, da je Matjaž Merkan odstopil iz osebnih razlogov. Z njegovo odstopno izjavo so se že seznanili nadzorniki družbe in odstop sprejeli. Družbo bo začasno vodil podpredsednik uprave Tomaž Seljak

"Matjaž Merkan se je za odstop odločil izključno iz osebnih razlogov, vsakršne drugačne navedbe oz. ugibanja, ki se pojavljajo v medijih, pa zavračata tako Merkan kot družba Telekom Slovenije," so zapisali v večinsko državnem telekomunikacijskem operaterju.

Med razlogi so mediji navajali, da Merkan ni želel preiskovati morebitne prekoračitve pooblasti nekdanjega prvega moža Telekoma Rudolfa Skobeta in da ni naklonjen razčiščevanju za nazaj.

Portal Požareport je medtem omenjal še nekatere druge razloge, kot so spori s članico uprave Vida Žurga, Merkanove povezave z nekaterimi vidnimi odvetniki, ki so sodelovali v poslih, povezanih s Telekomom in celo osebna presoja novega predsednika uprave, da mu funkcija ni pisana na kožo.

TV Slovenija pa je navajala mnenje poznavalcev, da je v ozadju njegova nedoraslost funkciji, pa tudi, da je bil imenovan politično.

Telekom Slovenije Nadzorni svet Slovenija Pretresi na vrhu Telekoma, konec privilegijev za Skobeta?

Primopredaja bo v petek

Merkanu, ki je z delom začel šele 1. septembra, mandat na mestu predsednika uprave preneha danes, delovno razmerje v družbi pa z namenom primopredaje poslov v petek, so še pojasnili v družbo. Tomaž Seljka bo imel do imenovanja novega predsednika uprave polna pooblastila. 

S tem se je potrdilo pisanje več medijev, da na čelu uprave Telekoma Slovenije že drugič letos prihaja do kadrovskega pretresa. Sredi aprila letos je namreč svoj mandat sporazumno predčasno zaključil Skobe.

O Skobetu še nič

Niso pa iz Telekoma za zdaj sporočili, ali so nadzorniki danes obravnavali tudi usodo Skobetovega sporazuma z nadzorniki. Tako je danes poročal Radio Slovenija.

Na Skobeta se je namreč po opozorilih nacionalne radijske hiše v zadnjem času zgrnilo toliko ugotovitev in očitkov, da bo težko obdržal sporazum z nadzorniki, po katerem mu je pripadla šestmesečna odpravnina in 10-mesečni odpovedni rok z nekdanjo plačo v bruto znesku 12.500 evrov mesečno. Po navedbah Radia Slovenija bi lahko Skobetu nadzorniki te privilegije pristrigli ali celo odpravili.

Telekom Slovenije Slovenija Tako je posloval Telekom pred hudim udarcem

Sporni posli z Grki?

Nadzorniki Telekoma in celotna družba so že nekaj tednov pod pritiskom delničarjev in javnosti, delno zaradi nekaterih razkritij v medijih, predvsem pa zaradi odločitve arbitražnega sodišča v Švici, ki je ugotovilo, da je družba Antenna Slovenia pravilno uveljavila prodajno opcijo v družbi Antenna TV SL, ki izdaja program Planet TV, in tako Telekomu Slovenije za 34-odstotni delež v tej družbi skupaj s stroški spora in zamudnimi obrestmi naložilo skoraj 23 milijonov evrov plačila.

Nadzorni svet je na seji minuli teden upravo zadolžil, da z ustreznim mednarodnim strokovnjakom preveri, ali obstajajo indici, da je pri poslu z Grki glede Antenne TV prišlo do kakršnegakoli oškodovanja družbe s strani tedanjih odgovornih oseb. Na podlagi prejetih ugotovitev bodo nadzorniki v sodelovanju z upravo po napovedih ustrezno ukrepali. Upravo je v času ključnih odločitev v tej zgodbi vodil Skobe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.