Slovenija
21 ogledov

Merkur zaključil prisilno poravnavo

Merkur mora načrt finančnega prestrukturiranja sodišču predložiti do 26. oktobra Žurnal24 main
Odločitev o prisilni poravnavi je podprlo več kot 95 odstotkov upnikov.

Za sprejetje prisilne poravnave je glasovalo dobrih 95 odstotkov oziroma za 406 milijonov evrov terjatev od zneska osnove. Za izglasovanje prisilne poravnave pa bi zadostovala že 60-odstotna večina. Potrditev prisilne poravnave je bila pričakovana, saj je bilo po neuradnih podatkih jasno, da se je že pred tem dovolj upnikov odločilo tudi za konverzijo terjatev. Iz poročila je razvidno, da se je za to odločilo 328 upnikov s skupnim zneskom 97,6 milijona evrov, od tega je 90,5 milijona evrov navadnih in skoraj 7,1 milijona evrov zavarovanih terjatev.

Merkur mora sedaj v 15 dneh po pravnomočnosti sklepa po potrditvi prisilne poravnave vložiti predlog za vpis spremembe osnovnega kapitala. Odtlej bo imel Merkur 328 delničarjev, od tega 307 novih. Največji delničar pa ostaja Hypo banka, ki ji sledijo Sava, druge banke in dobavitelji.

Merkur je sedaj zavezan, da izpolni izglasovano prisilno poravnavo ter navadnim upnikom, ki se niso odločili za konverzijo terjatev, 60-odstotno do leta 2015 poplača njihove terjatve, ki jih je za 231 milijonov evrov. Skupaj je sicer Merkur glede na vse, tudi zavarovane prijavljene terjatve, dolgoval 544 milijonov evrov, od tega jih je 97,6 milijona evrov šlo v dokapitalizacijo, 231 milijonov evrov navadnih terjatev pa bo moral poplačati s 138 milijoni.

Vodstvo zadovoljno

Z uspešno zaključenim postopkom so zadovoljni tudi v vodstvu podjetja. Predsednik uprave Blaž Pesjak je ob tem dejal, da Merkur čaka tudi poslovno in organizacijsko prestrukturiranje, po katerem bo podjetje "nekoliko manjše, ampak precej vitkejše in učinkovitejše podjetje, ki bo nadaljevalo širjenje svoje poslovne mreže v regiji, ki jo pokriva".

V maju je podjetje prvič letos poslovalo pozitivno."Glede na trenutno likvidnostno stanje lahko rečemo, da je Merkur uspel preživeti najhujše. Z uspešno zaključeno prisilno poravnavo stopamo v obdobje stabilizacije poslovanja in začenjamo razmišljati o možnostih za nadaljevanje rasti," je še dejal Pesjak, ki meni, da se je slika v Merkurju že obrnila na bolje in ni več le zgodba o težavah, temveč tudi o novi rasti.

Rešitev Merkurja je ključna za slovensko gospodarstvo, saj sodeluje s kar 500 slovenskimi podjetji, ki skupaj zaposlujejo 20 tisoč ljudi. "Če temu prištejemo še več kot 3.400 ljudi, ki jih je v celotni skupini Merkur, je jasno, da je uspešno poslovanje Merkurja za slovensko gospodarstvo izjemnega pomena," so poudarili v Merkurju, kjer večjih odpuščanj več ne načrtujejo, trenutno pa je v teku še program razreševanja 30 presežnih delavcev v logistiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.