Slovenija
3566 ogledov

Mesec o dražjih vrtcih: Tako bo pomagala država

Luka Mesec Flickr
Država bo pomagala z višjim pragom za socialne transferje, kar pomeni višje subvencije. S 1. marcem se bodo za deset odstotkov uskladili tudi otroški dodatki.

Poročali smo, da nekatere starše v kratkem čakajo višje položnice za vrtce. Mestne občine zaradi astronomskih cen ogrevanja in prehrane ter dviga minimalne plače cene vrtcev dvigujejo tudi za do 17 odstotkov. Kranjski mestni svetniki so na primer že sporočili, da bodo vrtce podražili za 14 odstotkov, v zasebnih s koncesijo pa od 18 do 24 odstotkov. Razlogi so v višjih stroških dela, materiala in storitev ter živil, so navedli. 

V NSi so prepričani, da so višje cene posledica neustreznega ukrepanja vlade ob vsesplošni draginji in dviga plač pomočnic vzgojiteljic, ki da je padel na pleča staršev. Stroške napovednih podražitev bi moral kriti državni proračun, menijo.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec se je na problematiko vrtcev odzval danes.

"Vrtci letno stanejo dobrih 500 milijonov evrov, 300 milijonov prispevajo država in občine, če bi hoteli, da država povsem prevzame stroške vrtca nase, bi to pomenilo dodatnih 200 milijonov evrov na leto, česar v proračunu nimamo," je dejal Mesec. 

"Osebno se strinjam s tem, da bi moral biti vrtec v Sloveniji zastonj, ampak preden lahko kaj takega damo na mizo, je treba pogledati številke," je dejal Mesec. So pa brezplačni vrtci, ki jih je vladajoča koalicija tudi zapisala v koalicijsko pogodbo, po ministrovih besedah ena možnih iztočnic za razprave o prihodnjih proračunih in davčni reformi.

Sicer bo po njegovem država pomagala z višjim pragom za socialne transferje, ka po besedah ministra prinaša lažji dostop do subvencij. S 1. marcem se bodo za deset odstotkov uskladili otroški dodatki. 

"Skozi davčno reformo bomo prenavljali sistem olajšav in otroških dodatkov. Srednji razred je tisti, ki izgublja," je še povedal Mesec. 

Glede poziva občin, ki jih vse bolj skrbi, kako zagotoviti denar za vrtce, je Mesec odgovoril, da občine dobivajo najvišjo povprečnino doslej. "Občinam so se zvišale glavarine in ne drži, da ne bi imele denarja. Pri povišanju cen vrtcev bo država pomagala z višjimi dodatki, občine pa bodo morale ta denar najti v povišani glavarini," je še dejal. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Toma 18:47 06.februar 2023.

    Bo potrebno spet dvigniti min plačo pa bo! Druge logike itak ni sposoben!

  • Stane Adamič 16:01 06.februar 2023.

    Maramo pa se zavedat, da je toliko in toliko miličnikov, toliko in toliko oficirjev JLA, toliko in toliko bivših v UDB..i, toliko in toliko potomcev moril... iz hoste, toliko in toliko zaslužnih delavcev.... ti po moji oceni so pač mlinski ...prikaži več kamen, da bi Slovenija napredovala. TI tulijo, Janša je kriv, ker nima računa za WC papir za 10 let za nazaj. 46. miljonov za Jankoviča jih ne moti, pol miljarde za super uspešnega energetika Goloba jih ne moti. Vedno se sprašujejo, le od kje Janši denar za zi

  • Friderik1950 15:40 06.februar 2023.

    Mislim, da je Mesečeva politično ministerska pot zaradi številnih smešnih izjav in odločitev dosegla ščip in lahko tako pričakujemo morda še samo dolg zadnji krajec, potem pa pa pa....