Slovenija
19 ogledov

Mesiću ni všeč nov Rehnov predlog

Mesić meni, da razmer ni treba dodatno zapletati ter da se odprto vprašanje med Žurnal24 main
Evropska unija bo prihodnji teden vnovič poskusila rešiti spor med Slovenijo in Hrvaško. Predlog o petčlanski ad hoc arbitražni komisiji je hrvaški predsednik Mesić označil za nesmiseln.

Spor med Hrvaško in Slovenijo je zaustavil Hrvaško približevanje Evropski uniji. Če spor ne bo rešen v kratkem, se lahko zgodi, da Hrvaška ne bo uspela zaključiti pristopnih pogajanj do konca tega leta. Po besedah neimenovanega predstavnika EU se bo evropski komisar Olli Rehn v petek, 24. aprila, v Zagrebu srečal z zunanjima ministroma obeh držav.

Po poročanju hrvaških medijev naj bi Rehn predlagal osnovanje petčlanske komisije, v kateri bi sedeli trije predstavniki Evropske komisije ter po en predstavnik Hrvaške in Slovenije.

Mesić ni navdušen
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je na srečanju slovensko-hrvaškega društva omenjeni predlog označil za nesmiseln in predlagal, naj poleg predstavnika Hrvaške in Slovenije v komisiji sedijo trije predstavniki Meddržavnega sodišča v Haagu. Ponovil je tudi, da bo Hrvaška sprejela vsako odločitev mednarodenga sodišča.

"Več je tega, kar nas povezuje, nič pa nas ne ločuje," je izjavil Mesić in ocenil, da je treba političnim elitam prepustiti reševanje odprtih vprašanj. Slovenski veleposlanik na Hrvaškem Milan Orožen Adamič je medtem izrazil upanje, da bodo slovensko-hrvaški odnosi v duhu jurjevega – da bosta temne noči zamenjala pomlad in optimizem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.