Slovenija
26 ogledov

Meso dobro v promet

V Kmetijski zadrugi Metlika so imeli lani 13-odstotno rast prometa pri programu Žurnal24 main
KZ Metlika. Preteklo leto dosegli 5,6 milijona evrov prometa več kot leto prej.

Kmetijska zadruga (KZ) Metlika je lani poslovala z dobičkom. Dosegli so 11,5-odstotno rast prometa, medtem ko je konkurenca zaznala približno desetodstoten padec, izpostavlja direktor Jože Cajnar in dodaja, da so leto končali pri približno 60 milijonih realizacije. Tako ostajajo največja slovenska zadruga, je prepričan.

Po panogah različno
Pri programu vino so sicer prejšnje leto opazili štiriodstoten padec prometa. “Vzroki so najbrž sivi trg, restriktivna zakonodaja in tudi gospodarska kriza, ki znižuje standard prebivalstva,” meni Cajnar. Pri programu maloprodaja so prav tako zaznali padec, in sicer osemodstotnega.

“To je nekako logično, saj je kriza Belo krajino precej prizadela, in mi nismo nobena izjema,” pojasni in dodaja, da so pri programih grosist in meso lani opazili porast, pri drugem za kar 13 odstotkov.

“Naše poslovanje je bilo kljub krizi ugodno, predvsem zaradi izjemne stroškovne učinkovitosti in vlaganja v izboljšanje same organizacije,” še pove.

Delavcev niso odpuščali
V KZ Metlika so sicer že konec leta 2008 z delavci in sindikati sklenili sporazum o petodstotnem znižanju plač, kar je med drugim pripomoglo k temu, da niso odpuščali.

“Zavezali smo se k temu, da ne bomo odpustili nikogar. Z zadovoljstvom povem, da smo celo dodatno zaposlovali,” izpostavi Cajnar.

Širijo se po državi
Letos nameravajo poslovanje širiti na Gorenjsko, kjer bodo odprli enoto, na Celjskem in Kočevskem pa bodo delali bolj pospešeno.

Kot še pove Cajnar, razmišljajo tudi o izgradnji manjše predelave mesa v zdajšnjem centru v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.