Slovenija
12 ogledov

Mini korak do bankrota

spraovcek Shutterstock
Znak za alarm. Verjetnost bankrota Slovenije se veča podobno hitro kot pri Grčiji in Portugalski. Andraž Grahek. "Šele začelo se je dogajati – čaka nas razburljivega pol leta."

Tveganje bankrota Slovenije se je letos povečalo bolj kot v vseh državah evroobmočja, ki še niso zaprosile za pomoč, je včeraj poročal poslovni portal Bloomberg. Po rasti cene zavarovanja za državna posojila (credit default swap, CDS) so nas po njegovih podatkih prehitele le Grčija, Portugalska in Irska. Zavarovanje za nemški dolg se je v istem obdobju pocenilo.

bankrot tveganje | Avtor: Žurnal24grafika Žurnal24grafika
Smo še daleč od Grčije
Pri tem je treba poudariti, da gre le za gibanje cene zavarovanja in za primerjavo cen. “CDS za Slovenijo je še razmeroma nizek, okrog 90 bazičnih točk; za Grčijo in Irsko je šel s 600 na 1.500, kar praktično pomeni bankrot. Za Italijo, Španijo in Madžarsko je okrog 200 točk. Toda ta rahla podražitev je signal, in če v naslednjih 6–12 mesecih ne bo impulza, da smo sposobni obvladati javne finance, bi šel lahko na 200 tudi CDS za Slovenijo,” je ocenil Andraž Grahek, direktor naložbenega sektorja v KD Skladih.

Kot glavni razlog večjega tveganja za dolg države je Bloomberg navedel nesprejetje pokojninske reforme. Na ministrstvu za finance Bloombergovega poročanja niso želeli komentirati, so pa zagotovili, da je bila vlada pripravljena tudi na scenarij, če pokojninska reforma pade. “Vlada je že pripravila oceno potrebnega varčevanja, rebalans, ki bo usklajen v najkrajšem možnem času, in interventni zakon. V kratkem bomo omejili javnofinančni primanjkljaj znotraj maastrichtskih kriterijev,” so obljubili na ministrstvu za finance.

bankrot delnice | Avtor: Žurnal24grafika Žurnal24grafika
Pade lahko rating države
“Proces je čisto na začetku. Posledic za obveznice še ni, a naslednja izdaja državnih obveznic ali obveznic državnih NLB ali NKBM bo dober pokazatelj. Čaka nas zelo razburljivega pol leta. Lahko se zgodi, ni pa nujno, da bo boniteta države v prihodnjih 6–12 mesecih padla za eno stopničko. Zdaj imamo rating AA, ki ga imajo le redke tako majhne države,” meni Grahek.

Dražji krediti
Veriga. Slabša boniteta države poveča zahtevane pribitke za posojila države, posledično pa tudi za podjetja in fizične osebe. Poleg tega se pričakuje, da bo Evropska centralna banka letos še dvignila ključno obrestno mero, ki posledično dvigne Euribor. To pomeni, da bi se dvignila tako obrestna mera kot pribitek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.