Slovenija
289 ogledov

Minimalna plača - uspeh sindikatov?

Delavec Profimedia
Seja Ekonomsko-socialnega sveta. Dogovora glede zamrznitve minimalne plače med delodajalci in sindikati ni. Predlog sedmega paketa PKP, ki so ga prejeli na sestanku, predloga ne vsebuje.

Socialni partnerji so na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) opravili razpravo o zamrznitvi minimalne plače. Dogovora niso dosegli, je povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič in dodala, da tega predloga tudi ni v osnutku sedmega protikoronskega zakona, ki so ga prejeli socialni partnerji.

"Opravili smo poglobljeno razpravo, dolgo več kot dve uri, in ugotovili, da sporazuma med socialnimi partnerji o tem ne bo in nimamo enotne rešitve. Delodajalska stran predlaga zamrznitev zakona, sindikalna temu nasprotuje in zahtevamo da se minimalna plača uskladi, tako kot je bilo predvideno," je pojasnila Jerkičeva.

ESS ima danes na seji še več točk, med drugim bodo obravnavali tudi osnutek sedmega protikoronskega zakona, ki pa vsaj v različici, ki so jo dobili na mizo socialni partnerji, ne vsebuje predlagane zamrznitve minimalne plače. Prav tako v njem ni predloga "prisilnega upokojevanja" za starejše od 65 let s 40 leti delovne dobe.

Osnutek, ki je prišel v javnost, predlog vseboval

Vlada je v sredo sprejela osnutek sedmega protikoronskega zakona, ki pa še čaka na končno potrditev na vladi. Kot je razvidno iz osnutka, ki je pred dnevi prišel v javnost, naj bi vanj vključila tudi določbo, po kateri naj nova formula za izračun minimalne plače ne bi bila uveljavljena 1. januarja, ampak šele 1. aprila. Naj pa bi šlo to zvišanje še do konca septembra v breme države. To je ta teden na dnevih slovenskega turizma dejal tudi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Če bo do zamrznitve prišlo, sindikati napovedujejo stavko in druge oblike sindikalnega boja. 

stavka SVIZ Slovenija "Drama zaradi minimalne plače! Stavkali bomo!" koronavirus proizvodnja Slovenija To bi delavcem dali namesto dviga minimalne plače

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • brencl47 16:15 11.december 2020.

    dvig minimalne plače - kratek uspeh sindikalistov in pogreb gospodarstva! Zlasti pri štrukljevcih in podobnih skupinah se premalo zavedajo, da je minimalna plača osnova za izračun plač, in da to potegne za seboj celotno verigo plač. Me prav zanima kako ...prikaži več se bo na to lahko odzvalo gospodarstvo, ki edino ustvarja neposredno novo vrednost in s tem napaja vso ostalo družbeno režijo. Vsekakor bi bl boljši enkraten izravnalni dodatek, samo tega povampirjeni sindikalistični hujskači ne uvidijo!