Slovenija
35922 ogledov

Minister Hojs: Takšne zaostritve načrtuje vlada

Aleš Hojs Saša Despot
Minister za notranje zadeve o tem, kakšni ukrepi nas čakajo, če ne bo bolje...

V soboto so naši zdravstveni delavci opravili 1202 testiranj na novi koronavirus in odkrili 43 novookuženih.

Smo v fazi, ko se virus širi znotraj države, je za Radio Slovenija dejal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. Sicer stroka že opozarja, da je stanje takšno, če ne slabše kot pomladi, ukrepi glede nošenja mask pa naj bi "prijeli" šele čez dobrih deset dni. 

Če se število okuženih ne izboljša, je vlada napovedala novo zaostritev ukrepov, je na današnji prireditvi ob robu slovesnosti na Pristavi nad Stično dejal notranji minister Aleš Hojs.

Hojs se je sicer udeležil obeležitve 30. obletnice sprejetja tajnih dokumentov za vojaško zavarovanje osamosvajanja Slovenije - zbral se je tako rekoč celotni državni vrh in ni bilo opaziti upoštevanja varnostne razdalje. 

Kaj pa razdalja? Slovenija So udeleženci spoštovali dejstvo, da je med nami virus?

Omejitev zbiranja in vstop upokojencev v trgovine

Minister je za Dnevnik TV Slovenija pojasnil, da bi nam morebitna nova zaostritev prinesla "zmanjšanje števila tistih, ki se lahko zbirajo," vlada pa razmišlja tudi "o ponovni omejitvi ur, ko bi lahko v trgovine stopali upokojenci."

Novi zakon o nalezljivih boleznih: Bo policija ravnala nezakonito?

Sicer je Hojs ob prireditvi pokomentiral tudi pomisleke v povezavi z 48. členom predloga zakona o nalezljivih bolezni, ki dopušča še bolj zaostrene ukrepe v primeru, da z drugimi širjenja nalezljivih bolezni ni mogoče zajeziti.

Po Hojsovih besedah obstoječa zakonodaja dopušča, da policija lahko v izjemnih primerih vstopa tudi v zasebne prostore, denimo v primeru ogrožanja življenja. V času epidemije koronavirusne bolezni 19 pa so ugotovili, da so nekateri odloki, ki bi morali veljati tudi za zasebne prostore, neizvedljivi. Notranji minister sicer verjame, da bo ministrstvo za zdravje oz. vlada upoštevala tehtne pripombe na zakon, nazadnje pa ga bo tako ali tako potrjeval DZ. "Kakšna bo končna vsebina tega zakona, odločajo poslanci," je dodal.

Glede določb, ki v izjemnih okoliščinah dopuščajo prepustitev vozil ali prostorov za zdravstvene potrebe, pa je Hojs spomnil, da je bilo denimo v času osamosvajanja v nekaterih primeri potrebno tudi to. "Treba je bilo nekomu vzeti avtomobil, nekomu zapleniti kamion, zaradi zavarovanja naše samostojnosti, zaradi vdora agresorja," povzema STA.

Minister ocenjuje, da sprejem tega zakona nikakor ne bo pomenil nezakonitega dela policije, da bi policija brez razloga vdirala na zasebno lastnino ali plenila vozila. Takšne možnosti bodo po njegovem mnenju izjemno omejene in striktne.

Hojs je ob priložnosti pokomentiral tudi trenutne razmere na meji, kjer pristojni dnevno izdajo več sto, ob koncih tedna tudi 1000 ali več karantenskih odločb. Stanje je ocenil kot dramatično, so pa striktni ukrepi po njegovi oceni pripomogli k zajezitvi okužb. Nadeja se, da bo število novih okužb kmalu tudi začelo upadati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 48
  • mph 17:19 07.september 2020.

    Če bi se ljudje držali osnovnih ukrepov, ne bi bilo potrebno zaostrovat. Dokler jih bo pa veliko tekmovalo v izigravanju ukrepov, pa bo tako.

  • gustl 15:05 07.september 2020.

    🐒🐒🐒🐒 💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩..to si mislim...

  • silvo82 14:41 07.september 2020.

    Bo pač ostal minister za notranje zadeve do leta 2022