Slovenija
9861 ogledov

Ko je minister Han izvedel, da si nameravajo izplačati milijone, je popenil

Matjaž Han Katja Kodba/VladaRS/Flickr Matjaž Han.
Minister Matjaž Han je pozval družbo SIJ d.d. k premisleku o izplačilu dividend, uveden nadzor nad hčerinskimi podjetji.

Štiri hčerinska podjetja družbe SIJ d.d. so državo v primežu energetske krize zaprosila za pomoč. Do sedaj je država podjetjem SIJ Acroni, SIJ Metal Ravne, SIJ ZIP Center in SIJ Ravne Systems skupno izplačala 2,42 milijona evrov pomoči. 

Sedaj pa je vzniknila vest, da namerava krovna družba SIJ d.d. izplačati dividende, kar je zmotilo gospodarskega ministra Matjaža Hana.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Han je danes na podlagi prejetih informacij o možnem izplačilu dividend družbe SIJ d.d. pozval, da njene hčerinske družbe prejeto pomoč vrnejo, če bo prišlo do izplačila dividend. 

Na podlagi prejetih informacij bo pristojna agencija SPIRIT Slovenija tudi začasno zamrznila nadaljnja izplačila zadevnim štirim hčerinskim podjetjem ter uvedla nadzor nad podjetji, da ugotovi skladnost njihovega poslovanja z zadevnim Zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize ter pravili o državnih pomočeh.

"V zakon smo jasno napisali ..."

SIJ Acroni | Avtor: Facebook Facebook

"Osnovni namen zakona je pomagati slovenskemu gospodarstvu oziroma podjetjem, ki jih je prizadela energetska kriza. Slovenskim podjetjem smo namenili 400 milijonov evrov javnega denarja. Vsekakor ni bil namen dajati državno pomoč podjetjem, ki te pomoči ne potrebujejo tako nujno," je na to temo dejal Han.

"V zakonu smo zato jasno napisali prepoved izplačila dobička, in sicer podjetje, ki je prejelo pomoč za 2023 letos ne sme izplačati dobička za katerokoli leto in dobička letošnjega leta ne sme izplačati kadarkoli v prihodnjih letih. Te omejitve veljajo za prejemnike pomoči in ne za povezane družbe. Poleg tega podjetje tudi ne sme nakupovati lastne delnice ali lastne poslovne deleže, izplačati nagrade oziroma dela plač za poslovno uspešnost poslovodstvu," je dodal minister.

Han je ob tem pojasnil, da vlada v zakon ni vključila določbe o prepovedi izplačil dobička tudi za krovne ali povezane družbe predvsem, ker ni želela spraviti v neenakopraven položaj slovenskih krovnih družb v primerjavi s krovnimi družbami, ki imajo sedež v tujini. Za krovne družbe v tujini namreč določbe slovenske zakonodaje ne veljajo niti nad njimi ni možen nadzora. Enake določbe o prepovedi o izplačilih dobička so bile že v protikoronskih zakonih za pomoči gospodarstvu v času pandemije covid-19.

Kumer: "Duh zakona je jasen!"

Bojan Kumer | Avtor: Saša Despot Bojan Kumer Saša Despot

Po seji vlade je minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer prav tako obsodil namero izplačila dividend v hčerinskih družbah SIJ d. d.

"Ogromno denarja smo namenili podjetjem. Duh zakona je zelo jasen, zato moramo dati jasno sporočilo. Črpanje državne pomoči na eni strani, izplačila dobičkov in nagrad vodstvu na drugi strani ... To za nas ni sprejemljivo," je uvodoma dejal Kumer.

"Danes smo na vladi sprejeli kar nekaj sklepov. Najprej se je vlada seznanila z informacijo o izplačilu dividend. Ocenili smo, da je napovedano ravnanje v nasprotju z namenom zakona o pomoči podjetjem v energetski krizi. Sklenili smo, da mora gospodarsko ministrstvo okrepiti nadzor na tem področju in kreniti v izdajo odločb o vračilu državne pomoči. Finančni upravi smo naložili izterjavo pomoči, v kolikor bo to potrebno," je pojasnil Kumer.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • Naklonsky 09:57 16.junij 2023.

    Ko ministri nimajo pojma o svojem delu… tragikomika!

  • ferdopis59 16:52 15.junij 2023.

    Ubogi, Han. Ko je izvedel je popenil; kje je pa njegova informativna služna za take informacije? Sam naj prvo pomete pred svojim pragom. Koliko je pa divident v njegovi firmi in koliko je dobil Covid dodatka?

  • nostradamus 15:12 15.junij 2023.

    a bodo banke tudi vrnile onih 5 miljard saj vse poslujejo z dobicki in si izplacujejo bajne nagrade sam vprasam?

Sorodne novice