Slovenija
28604 ogledov

Minister predstavil spremenjene ukrepe

Andrej Šircelj Tamino Petelinšek/STA
Drugi val je v primerjavi s prvim zahtevnejši, poudarja finančni minister Andrej Šircelj. Vlada je tako v šestem protikoronskem paketu sprejela nekaj sprememb, povezanih z ukrepi za pomoč gospodarstvu.

Vlada je pripravila PKP 6, o katerem je danes potekala razprava na odboru za finance. Zakon zajema ukrepe, ki so povezani tako z gospodarskim, družbenim kot socialnim področjem. Finančni minister Andrej Šircelj je ob predstavitvi nekaterih sprememb dejal, da je drugi val v primerjavi s prvim zahtevnejši, a je treba vztrajati v borbi proti virusu in posledicam virusa na vseh področjih.
Šircelj je predstavil nekaj najpomembnejših ukrepov, ki jih prinaša PKP 6. 

1. Podaljšuje se nadomestilo plačila za začasno čakanje na delo. Prišlo je do spremembe, saj bodo podjetja lahko po novem dobila tudi 100-odstotno nadomestilo. Do sedaj je bilo to nadomestilo v vseh primerih 80-odstotno. 100-odstotno nadomestilo bodo lahko dobila podjetja, če skupni znesek nadomestil ne bo presegel 800.000 evrov. Če se bodo podjetja odločila zaprositi za 80-odstotno nadomestilo, skupni znesek nadomestila ne bo omejen. Šircelj je pojasnil, da se bodo za 100-odstotno nadomestilo verjetneje odločila manjša in mikro podjetja, ki načrtujejo, da skupnega zneska 800.000 evrov ne bodo presegla.

2. Spreminja se rešitev, ki določa povrnitev fiksnih stroškov (najemnine, zavarovanja, NUSZ, plačilo za energente, komunalne storitve itd.). Do povrnitve fiksnih stroškov bodo po novem upravičena podjetja, ki so izgubila najmanj 30 % prihodkov v letu 2020 v primerjavi z letom 2019. Višina nadomestila bo odvisna od tega, za koliko jim je padel promet, za več kot 70 % ali med 30 in 70 %. Šircelj je rešitev predstavil na dveh primerih. "Imamo srednje veliko podjetje, ki ima letni prihodek 3 milijone evrov in ima 60 zaposlenih. V tem primeru se stroški izračunajo na podlagi izračuna glede na zaposlene, glede na mesece oktober, november in december. Če gre za zmanjšanje za več kot 70 %, bo podjetje dobilo 108.000 evrov nadomestila za t. i. fiksne stroške. Če je promet padel za 30 do 70 %, bo takšno podjetje dobilo pol manj, 54.000 evrov nadomestila za fiksne stroške. Nadomestilo bo podjetje dobilo za vse tri mesece skupaj 20. januarja 2021. Majhno podjetje s 3 zaposlenimi, z mesečnim prihodkom 12.500 evrov, bo v primeru, če bodo prihodki upadli za več kot 70 % dobilo 5.400 evrov. V primeru, da je padec od 30 do 70 %, bo podjetje dobilo 2.700 evrov," je povedal minister. Država bo iz proračuna plačala fiksne stroške na podlagi formule, ki je določena v zakonu in upošteva na eni strani višino upada prihodkov in na drugi strani število zaposlenih v podjetju. "Mislim, da je to eden pomembnih ukrepov, s katerim vlada želi obdržati podjetja na trgu," je pojasnil.

Andrej Šircelj | Avtor: Tamino Petelinšek/STA Tamino Petelinšek/STA

3.  Moratorij za odplačilo kreditov se podaljšuje do 31. januarja 2021. "Podjetjem ne bo treba plačati anuitet od kreditov, po tem datumu je v zakonu dana možnost, da se podaljša čas moratorija za 6 mesecev," je dejal. 

4. Nekoliko sproščena je tudi jamstvena shema, ki omogoča bankam, da dobijo jamstvo za kredite, ki jih dajejo podjetjem. Povečuje se obseg, za katerega lahko dobi podjetje kredit, na 25 % prihodkov. Ni več obveznega pobota. Po ministrovih podatkih je bilo do zdaj izkoriščene med 2 in 3 odstotki celotne sheme, kar pomeni, da je denar še na razpolago. 

denar stanovanje nepremičnina Slovenija Naslednje leto lahko pričakujemo takšne davke
 
Rešitve so bile sprejete tudi na izobraževalnem in socialnem področju. "Ena od rešitev je ta, da se vrtci ne plačujejo v času, ko so zaprti. Podaljšuje se čas skrajševanja delovnega časa. Ravno tako se ne plačujejo nastanitve v študentskih domovih. Za izobraževanje bo vlada zagotovila sredstva za telekomunikacijsko, da bodo vsi otroci imeli možnost uporabe te opreme," je povedal Šircelj. 

Med drugimi ukrepi je naštel še financiranje zaščitne opreme za športnike, ki so uspešni na mednarodnem področju, in plačilo malice za vse otroke, ki so uvrščeni do tretjega dohodninskega razreda. 

Glede možnosti, da podjetjem, ki so v tem letu delala z višjo dodano vrednostjo in zaradi zaprtja v pomladnem času koristila katerega od ukrepov, ne bi bilo treba vračati državne pomoči, je Šircelj pojasnil, da gre za ukrep Evropske komisije. "Sem v stiku s komisarko v Evropski komisiji, ki ureja državen pomoči. Moje mnenje je, da je treba te ukrepe nekoliko olajšati, ne biti tako strikten, ker se epidemija nadaljuje. Predlagam določene rešitve tudi glede vračil, vendar v tem trenutku kaj več težko rečem." 

Janez Cigler Kralj zaostritve Slovenija Po novem boste morali takoj sprejeti službo, ki vam jo ponudijo

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 4
  • sam1 09:17 25.november 2020.

    Besede,besede,besede-dejanja pa le za peščico privilegiranih ...drugim pa malo peska v oči...

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 17:39 24.november 2020.

    Ti si LGBT.

  • Avatar praufo
    praufo 17:30 24.november 2020.

    lova do krova, ko zmanjka, se gre pa po nove solde ... nič novega