Slovenija
13984 ogledov

Kdo vse bo upravičen do denarja in do kdaj

Zdravko Počivalšek Tamino Petelinšek/STA
Minister je povedal, da že pripravljajo tudi sedmi paket ukrepov.

Delno kritje fiksnih stroškov podjetij

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na današnji novinarski konferenci vlade predstavil ukrepe v novem protikoronskem paketu ukrepov, že šestem zapored. Kot najbolj pomembno novost je izpostavil ukrep, s katerim bodo omogočili delno kritje fiksnih stroškov podjetij. Bolj prizadeta podjetja bodo upravičena tudi do višjega povračila, je pojasnil Počivalšek.

pedikura odpiranje Slovenija Vlada od danes dalje vsem tem podjetnikom spet dovoli delati

Kdo vse bo torej upravičen do povračila stroškov in do kdaj? Gospodarski minister je razložil, da bodo podjetja prejemala sredstva za pokritje fiksnih stroškov od 1. oktobra do konca leta, torej tri mesecev. Po njegovih navedbah bodo do njega upravičene tako pravne kot tudi fizične osebe, ki so bile registrirane pred 1. septembrom 2020 in imajo vsaj enega zaposlenega, samostojni podjetniki in družinski poslovodje.

Pogoj za uveljavljanje povračila fiksnih stroškov je padec letnih prihodkov za vsaj 40 odstotkov. Znesek se bo izračunal na podlagi določenega odstotka prihodkov od prodaje v letu 2019. "Fiksni stroški so ocenjeni kot 10 odstotkov od prihodkov prodaje, kar mesečno znaša nekaj manj kot odstotek letnih prihodkov," je dodal Počivalšek.

Podjetja z upadom prihodkov od 40 do 70 odstotkov bodo upravičena do 0,6 odstotka letnih prihodkov od prodaje, tista podjetja, kjer so prihodki padli za več kot 70 odstotkov, pa bodo prejela 1,2 odstotka letnih prihodkov od prodaje. Pozor: največja pomoč v času treh mesecev bo tisoč evrov na zaposlenega, najvišji znesek za podjetja pa je 3 milijone evrov oziroma do 800 tisoč evrov za tista podjetja, ki so bila ustanovljena po 1. oktobru 2019.

"V tem šestem paketu smo se poleg ukrepov, ki pomagajo celotnemu gospodarstvu, še posebej osredotočili na težave najbolj prizadetih panog in malega gospodarstva, ki je najbolj ranljivo," je dejal gospodarski minister. Med drugim so z ukrepi naslovili tudi industrijo srečanj.

Virtualno izvajanje skupščin in sej

V PKP 6 pa je še ena novost za podjetja, ki imajo zaradi omejevanja stikov težave z izvajanjem skupščin in sej organov nadzora. Po Počivalškovih besedah jim bodo pomagali tako, da bodo omogočili virtualno izvajanje skupščin in sej s pomočjo elektronskih sredstev.

Podjetja lahko zaprosijo za odlog obveznosti

Ostali ukrepi za gospodarstvo so sicer bolj ali manj že poznani: subvencioniranje čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa in državna poroštva za bančne kredite. Obdobje za oddajo vlog za moratorij kreditov pri ministrstvu so podaljšali, podjetja bodo vlogo lahko podala 12 mesecev po preklicu epidemije. 

Počivalšek je opomnil tudi, da lahko podjetja na podlagi prejšnjih ukrepov lahko zaprosijo za odlog obveznosti in izpolnijo pogoj, da lahko ukrepe koristijo le podjetja, ki imajo poravnane davčne in druge obveznosti.

Andrej Šircelj Slovenija Minister Šircelj tudi o odpisu plačila davkov

PKP 7 že v nastajanju

Pripravljajo pa že sedmi protikoronski paket ukrepov, saj se po ministrovih besedah "razmere tako hitro spreminjajo, da se moramo iz meseca v mesec prilagajati dogodkom z novimi rešitvami.". Kljub temu, da razume stisko podjetij, pa si na gospodarskem ministrstvu ne želijo "vleči avtonomnih rešitev" mimo zdravstvene stroke.

Kriza ni le zdravstvena, temveč tudi ekonomska

Po ministrovih besedah je kriza zdravstvena in ekonomska, zato je nujno iskanje kompromisov. Povedal je, da razumejo stisko v zdravstvenem sistemu, a je poleg tega nujno razumeti tudi stisko zaposlenih in podjetij. Pozval je, naj se ljudje držijo vseh ukrepov, da se s tem razbremeni zdravstveni sistem in gospodarstvo. 

PKP 6 je sicer po Počivalškovih navedbah "težak" milijardo evrov. 

protest na kolesih pkp6 Slovenija Protestnike bi kaznovali z globo do 15 tisoč evrov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • maresem 16:59 11.november 2020.

    Do kdaj ga boste še razmetavali vse v prek? Morda računaš na brezobrazne kazni, ki ste jih pravkar potrdili za navadno rajo? Gonite se v 3PM, barabe fašistične.

  • Avatar Leon
    Leon 14:18 11.november 2020.

    Podčevapšek ....kaj si boš izmislil sedaj ? Vrni se na Hrvaško od koder si prišel .

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 13:43 11.november 2020.

    Tudi če bi obstojalo ministrstvo za hlevski gnoj in kobile, mu ga ne bi zaupal...Saj ni zmožen dva logična stavka zapored povedati...Sramota za vlado, ki je itak v posmeh sama sebi...Kje mi to živimo...in potem bi še streljali malo naokrog,..banda ...prikaži veča lopovska..Butale..Milčinski in Orwell sta bila optimista..