Slovenija
2491 ogledov

Minister Šircelj tudi o odpisu plačila davkov

Andrej Šircelj Tamino Petelinšek/STA
Šesti protikoronski paket je nujen, ker se povečuje tveganje ne le na zdravstvenem področju, ampak tudi na gospodarskem, finančnem in socialnem področju, je poudaril minister za finance Andrej Šircelj.

Minister za finance Andrej Šircelj je ob predstavitvi ukrepov, ki jih prinaša šesti protikoronski paket, dejal, da je nujno sprejeti dodatne ukrepe, da podjetja lahko čim bolj normalno delajo. "Iz podatkov o obolelih je razvidno, da so ti ukrepi za ohranjanje delovnih mest nujni. Razvidno je tudi, da so ukrepi iz prvih protikoronskih paketov učinkoviti in uspešni. Na to kaže podatke o nezaposlenosti: Ugotovimo lahko, da je bilo maja 2020 nezaposlenih 90.415 oseb, oktobra pa 83.654. Ukrepi so učinkoviti. Res pa je, da veliko ljudi ne dela in tem so omogočeni prihodki, ki jih plačuje proračun," je povedal minister.

O učinkovitosti ukrepov po ministrovih besedah govorijo tudi ocene mednarodnih bonitetnih agencij in napovedi Evropske komisije, saj kažejo na stabilnost države in na to, da Slovenija ohranja zaupanje na finančnih trgih.

Kriza je sektorska, je opozoril minister in pri tem izpostavil panoge gostinstva, turizma in transporta. Najbolj prizadeti sektorji so tako tudi v novem paketu deležni posebnih ciljanih ukrepov.

Covid-19 v bolnišnici Slabe številke Slovenija Gantar: Še kdo dvomi, da dodatni ukrepi niso potrebni?

Med ukrepi, ki jih prinaša PKP 6, je sprememba poroštvene sheme. Povečuje se možnost poroštva iz 10 % prihodkov na 25 % oziroma na 2-kratni znesek stroškov dela. Odpravljajo se nekatere administrativne ovire, kot je obvezni pobot. "Sedanja shema je relativno slabo izkoriščena, ker je likvidnost gospodarstva dobra," je dejal Šircelj.  

V prvem poroštvenem paketu je vlada določila odlog plačila kreditov, ki ga zdaj podaljšuje do 31. januarja 2021, z možnostjo podaljšanja za šest mesecev. "Do takrat bodo mednarodne finančne institucije, kot je evropska bančna agencija, določile okvire, ki bodo dajali možnost tovrstnih ukrepov na evropskem finančnem trgu," je pojasnil, zakaj je bil odlog podaljšan do konca januarja.

Med ukrepi je odlog plačila davkov oziroma prispevkov, s čimer je podjetjem dana možnost, da odložijo tako davke kot prispevke in s tem zagotovijo boljši likvidnostni položaj. O odpisu plačila davkov oziroma prispevkov za zdaj ne razmišljajo, saj ocenjujejo, da je odlog do dveh let, ki je možen po obstoječi zakonodaji, relativno dolg čas.

Sprejete so bile rešitve, povezane z uvozom zdravstvene opreme in zdravstvenih izdelkov brez plačila DDV.

infekcijska klinika Covid-19 Zdravje "Včeraj smo čez dan premeščali 22-letno pacientko"

"S podaljševanjem obstoječih ukrepov na finančnem področju in nekaterimi novimi želimo ohraniti delovna mesta, želimo zadržati gospodarstvo na ravni, ko bo minila kriza, da bo lahko delalo z vsemi zmogljivostmi," je poudaril minister. "Ocenjujem in menim, da je treba vztrajati tudi na gospodarskem in finančnem področju, da bo virus premagan, da bodo vsa podjetja, samostojni podjetniki lahko poslovali tako, kot so pred to krizo."

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Covid-19 Slovenija Kacin o tem, kje prevzemajo štafeto

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 9
  • sam1 13:22 11.november 2020.

    Šircelj s predlogom zamuja že kakšno desetletje-multimilijonarjem je še vsaka vlada do sedaj odpisala davke......

  • kapibara1 12:58 11.november 2020.

    Torej jankovićev odlog plačila DDV v višini 6 milja evriča , cerka 5-6 let nazaj, še velja.. zaradi tega, je dobila direktorica fursa grozilno pismo napram otrokom

  • Avatar Leon
    Leon 12:43 11.november 2020.

    Davke so odpisali eliti !