Slovenija
2558 ogledov

Kacin o tem, kje prevzemajo štafeto

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Nebojša Tejić/STA
"Reprodukcijsko število R se še naprej umirja, kar je spodbudno."

"Včeraj je bilo opravljenih veliko, veliko več testov kot pretekle dni, kar je posledica spremenjenega načina testiranja," je ob predstavitvi aktualnih podatkov o epidemiji covid-19 na današnji tiskovni konferenci povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. "Ministrstvo za zdravje je v svojem navodilu ponovno priporočilo, da se testira vse družinske člane okuženih. Ob opravljenih 7515 je bilo včeraj potrjenih 2217 primerov. Delež pozitivnih je zaradi ponovnega splošnega testiranja večji in je znašal 39,5 odstotka." 

"Dejansko stanje se od včeraj na danes ni spremenilo, podatki še naprej kažejo, da se reprodukcijsko število R še naprej umirja, kar je spodbudno. Pričakujemo, da bodo številke še dan ali dva nekoliko višje zaradi spremenjenega načina testiranja, potem pa se bodo vrnile v normalo, tako kot smo imeli stvari pod nadzorom že doslej."

Jelko Kacin

Manj optimističen od Kacina je minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je ob objavi podatkov o novih okužbah v torek na Twitterju zapisal: "Še kdo dvomi, da zaostritve ukrepov niso nujne? Za zdravje ljudi gre."

Covid-19 v bolnišnici Slabe številke Slovenija Gantar: Še kdo dvomi, da dodatni ukrepi niso potrebni?

Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA

Stanje po regijah se spreminja, zelo verjetno bo Pomurje po besedah Kacina jutri prevzelo štafeto najbolj okužene regije od Gorenjske. "Incidenca v Pomurju je že presegla 1500 okuženih na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dnevih, na Gorenjskem pa se je z 2000 že spustila pod 1600," je navedel Kacin.

V Murski Soboti je bilo včeraj potrjenih 31, v Beltincih 26, na Ptuju 27 primerov okužb z novim koronavirusom. "Na Gorenjskem vodi Kranj s 67, na Jesenicah so odkrili 43, v Radovljici 38, v Škofji Loki 32, v Tržiču 26, v Preddvor 20, na Bledu 13 in v Bohinju samo 10 novih primerov," je naštel Kacin. "Na mejah regije ima Idrija 30, Domžale 43, Kamnik pa celo 44 novih primerov. V Celju imamo 30, v Slovenski Bistrici 71, v Velenju 59, v Žalcu pa 22 novih primerov. V Novem mestu je bilo potrjenih 66 okužb, v Trebnjem 25 in v Zagorju ob Savi 20. V Ljubljani je bilo 267 novo okuženih, v Mariboru pa le tretjino teh, se pravi 94."

V bolnišnicah je bilo včeraj zaradi covid-19 21 več oseb v bolnišnicah kot dan pred tem. "Največ sprejemov smo imeli 3. novembra, od tedaj število novih sprejemov vsak dan pada," optimistično razlaga Kacin.

vrtec učilnica Odgovori Slovenija Ministrstvo glede šol prihodnji teden

Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1192 bolnikov,  intenzivno nego pa 206 bolnikov, šest več kot dan prej. "Nimamo skokovitega naraščanja. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 96 pacientov," je dejal Kacin. "Žal smo imeli tudi veliko število umrlih, 32 jih je umrlo v bolnišnicah, umrlo pa je še osem oseb več. Gre za največje število umrlih v enem dnevu od začetka epidemije."

Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA
Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA
Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA

Razmere v bolnišnicah po besedah Kacina so in ostajajo resne, kljub temu, da se število odpuščenih povečuje. "Dnevni prirast bolnikov je trenutno nekoliko manjši, kot je bil pred dnevi. Najbolj obremenjene ostajajo postelje intenzivne nege," je navedel Kacin. "Razmere so še posebej resne na severovzhodu države, kjer so zasedene praktično vse postelje. Dodatne postelje, ki so jih pred dnevi vzpostavili v UKC Ljubljana in se postopoma polnijo, so velika pridobitev."

V UKC Ljubljana zdravijo 317 bolnikov, od tega 63 na intenzivnih oddelkih. "Med njimi je tudi šest porodnic, ki jih zdravijo ločeno," je še dejal Kacin. "V oktobru so imeli 17 porodov, kjer kjer so bile bolnice okužene."

Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • jezero 13:21 12.november 2020.

    Strahovito neznanje se nadomešča s političnim nastopaštvom in zadolževanjem Slovencev! Katastrofa.

  • anton55 15:02 11.november 2020.

    Vladni norc samo ustrahuje narod iz dneva v dan.Enkrat bo resnica prišla na dan.

  • Avatar DagobahCitizen
    DagobahCitizen 12:39 11.november 2020.

    [ Kacin o tem, kje prevzemajo štafeto ] Idijot.