Slovenija
2428 ogledov

Minister prestal interpelacijo, toliko poslancev ga je podprlo

Marjan Dikaučič Državni zbor / Matija Sušnik
Tudi če bi vsi trije omenjeni poslanci, ki so bili odsotni zaradi zdravstvenih razlogov, podprli interpelacijo, bi Dikaučič še vedno ostal minister ...

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je uspešno prestal interpelacijo, ki so jo proti njemu vložile LMČ, SD, Levica, SAB in NeP. Za njegov odhod je glasovalo 42 poslancev, proti jih je bilo 28. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa Dikaučič ostaja na ministrski funkciji.

Kot smo že poročali, se je zapletlo ob vesti, da sta za covidom-19 zbolela dva poslanca Levice, Violeta Tomič in Željko Cigler. Odsoten je bil tudi poslanec DeSUS Franc Jurša, ki je sicer že dalj časa bolniško odsoten. A tudi če bi vsi trije omenjeni poslanci, ki so bili odsotni zaradi zdravstvenih razlogov, podprli interpelacijo, bi Dikaučič še vedno ostal minister.

V poslanskih skupinah LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP so sicer vztrajali pri očitkih iz interpelacije, ki so jo vložili zoper ministra ter med drugim opozorili, da ministrstvo vodi človek, ki sam ne spoštuje pravnega reda. V DeSUS so napovedali, da se bodo o tem, ali bodo interpelacijo podprli, odločili po zagovoru ministra. Na koncu je interpelacijo podprl le eden od poslancev DeSUS, Ivan Hršak. Robert Polnar in Branko Simonovič sta se glasovanja vzdržala. Glasovanja so se vzdržali tudi v koalicijski NSi, medtem ko so Dikaučiča podprli v SMC in SDS. Odsotni pa so bili tudi vsi poslanci SNS ter oba poslanca narodnih skupnosti.

Več o razpravi na povezavi.

Medtem se je na twitterju že odzval minister Zdravko Počivalšek in izrazil zadovoljstvo nad rezultatom. Ob tem je dodal, da se opozicija poslužuje vseh načinov rušenja vlade, "vendar pa močno šepa pri izvirnosti in kreativnosti v vsebini interpelacije ter za svoje očitke zgolj pavšalno navaja netočnosti. Interpelacija se ni dotikala njegovega dela in je neutemeljena. Naša ekipa bo dobro delala naprej".  

Dikaučič meni, da je bila razprava konstruktivna

Dikaučič si po prestani interpelaciji želi, da Slovenija čim prej zaključi postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, v naslednjem mesecu pa bo njegova prioriteta do konca uspešno izpeljati predsedovanje Slovenije Svetu EU.

Ob vprašanju, ali dejstvo, da je poslanska skupina NSi za predstavitev stališča in razpravo prijavila zgolj pet minut, razume kot sporočilo, je Dikaučič ponovno zatrdil, da sledi temu, da je bila razprava konstruktivna. Poslanci NSi so bili sicer pri glasovanju o interpelaciji vzdržani.

Na očitke, da je kljub uspešno prestani interpelaciji še vedno v sodni preiskavi zaradi suma davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin, je Dikaučič odvrnil, da je argumentirano odgovoril na vse očitke ter je prepričan, da so poslanci DZ to tudi prepoznali. Ob tem je poudaril, da v Sloveniji še vedno velja domneva nedolžnosti, sodna preiskava pa je namenjena temu, da "pokaže, kar je res in kar ni".

Slednja sicer po Dikaučičevih besedah traja že štiri leta, sam pa je vso zahtevano dokumentacijo predal policiji že pred več kot dvema letoma, zato pričakuje, da se bo zadeva skladno s poslovanjem sodišča razrešila v najkrajšem možnem času. A samega postopka, ki trenutno poteka, ne more komentirati, je poudaril Dikaučič.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 22
  • Avatar Leon
    Leon 08:21 23.november 2021.

    Minister za krivosodje Marjan Dikaučič je uspešno prestal interpelacijo.....bla bila bla

  • Stane Adamič 06:24 23.november 2021.

    Morate pa vedeti, da MILIČNIKI in oficirji JLA bodo vedno volili rdeče! Ker ZAKAJ pa so živeli?

  • Stane Adamič 06:23 23.november 2021.

    Spet manipulirate. Koliko ga je podprlo je popolnoma nepomembno. Važno je koliko glasov so zbrali KULOVCI, rušitelji te lepe Slovenije.