Slovenija
163 ogledov

Minister: Pri sklepu sodišča še preučujemo javni interes

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ponovil, da Mercator še naprej vodi uprava družbe in ne izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Ante Ramljak.

Počivalšek je zatrdil, da nedavni sklep sodišča ne bo imel učinka na poslovanje in delo uprave Mercatorja. "Gre za zelo pomembno temo, zato je treba to problematiko temeljito preučiti. Posebej preučujemo javni interes države, ki smo ga izrazili že z Lex Mercatorjem. V 15 dneh bomo prišli do odločitve, ali bomo ugovarjali sklepu sodišča," je na novinarski konferenci dejal minister. 

Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč insolvenčni postopek nad Agrokorjem priznalo kot glavni postopek. Počivalšek verjame, da sklep sodišča ne vpliva na zakon o pogojih za imenovanje izredne uprave v podjetja sistemskega pomena (t.i. Lex Mercator).

slovenija 29.03.11 mercator, mercator center siska, ljubljana, foto: nik rovan Odziv Mercatorja Slovenija Mercator: "Sklep se ne nanaša na nas"

"Še naprej bomo bdeli nad poslovanjem Mercatorja. Preučujemo možnost, na kakšen način bi omogočili Mercatorju uspešen poslovni razvoj naprej na ekonomskih temeljih," je poudaril minister in dodal: "Nehajmo govoriti o stečaju Mercatorja. To je delujoče podjetje, ki odgovorno posluje, uprava pa se trudi prestrukturirati poslovanje za to, da bo jutri uspešnejši."

Minister: Agrokor ne more izčrpavati Mercatorja

Minister meni, da je Mercator v zadnjem obdobju bolj zavarovan kot prej. To namreč zagotavlja tudi Lex Mercator, ki onemogoča, da bi insolventna mama, Agrokor, izčrpavala Mercator. Prišlo pa je tudi do zasega Mercatorjevih delnic, ruska Sberbank je kupila 18,53-odstotni delež Mercatorja, tako Agrokor v Mercatorju nima več tričetrtinske večine.

"Tudi ta ukrep, ki so ga zdaj izvedli na sodišču, na neki način pomeni varovalko pred enostranskimi potezami posameznih bank," je poudaril Počivalšek in dodal, da je treba vprašanje ostalih upnikov in bank še preučiti.

Lex Mercator in imenovanje izrednega člana uprave Mercatorja Gregorja Planteua je po ministrovi oceni dal določene učinke. "Verjamem, da izredni član samo koristi v tem, da lahko Mercator bolje posluje," je dejal Počivalšek in dodal, da se v tem času ni zgodilo nič takšnega, kar bi zahtevalo pozornost.

Za Počivalška, ki verjame, da član izredne uprave Mercatorja deluje preventivno, je tako pomembno, kaj se bo v Mercatorju dogajalo v prihodnjih mesecih v povezavi z nekaterimi poslovnimi ukrepi.

"V tem trenutku je Mercator delujoče podjetje. Mislim, da imamo vsi pozitiven interes v zvezi z Mercatorjem, lastniki, uprava, upniki in banke. Mercator dobro posluje in verjamem, da bo tako šlo tudi naprej. Znotraj Agrokorja je to edino delujoče trgovsko podjetje," je še dejal Počivalšek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 13:47 19.julij 2017.

    bdeli ali lebdeli boste nad poslovanjem mercatorja, ki ga je vaš omiljeni nedotakljivi gangster zapufal preko vseh meja in ni več v lasti države rs ... ne vem, ta firma je sedaj v lasti firme tuje države, lepo bi bilo ...prikaži več da spoštujete privat lastnino, domačo ali tujo, lastnik lahko najame delavce ali jih pa odpusti ali pa pošlje firmo v stečaj in 10.000 delavcev na cesto ... kaj tukaj ni jasno ? tak je pač sistem, prodali ste in kaj bi zdaj radi, ko enkrat prodaš prodaš