Slovenija
1179 ogledov

Mercator: "Sklep se ne nanaša na nas"

slovenija 29.03.11 mercator, mercator center siska, ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
Sklep okrožnega sodišča o priznanju tujega postopka zaradi insolevntnosti Agrokorja za slovenskega trgovca ničesar ne spreminja.

Siol.net je včeraj poročal, da sklep ljubljanskega okrožnega sodišča, izdanega 14. julija, zaradi insolventnosti Agrokorja pomeni, da lex Agrokor, posebni zakon, namenjen reševanju največje hrvaško prehrambeno-trgovske verige, velja tudi za Mercator, kar naj bi omogočilo izčrpavanje slovenskega trgovca. Iz Mercatorja so danes sporočili, da to ne drži in da med družbami iz skupine Agrokor, nad katerimi se v tujini izvajajo insolvenčni postopki, ni Mercatorja.

Mercator Odločitev sodišča Slovenija O Mercatorju bodo odločali Hrvati

"Glede sklepa želimo pojasniti, da se ne nanaša na Mercator," je poudarila predstavnica slovenskega največjega zaposlovalca Tanja Durin: "Mercator ne prehaja pod Lex Agrokor ali pod vodenje ali upravo gospoda Anteja Ramljaka."

Trgovec še poudarja, da sklep sodišča se nanaša na Agrokor in njegove na hrvaškem ustanovljene odvisne družbe in v ničemer ne spreminja statusa Mercatorja. "Poslovanje Mercatorja vodi Mercatorjeva uprava na čelu s Tomislavom Čizmičem, ki ostaja nespremenjena," so navedli v sporočilu za javnost in dodali, da Mercator ne prehaja pod vpliv Lex Agrokor, ki velja samo za na Hrvaškem ustanovljene družbe, saj tak prehod za Mercator, ki je slovenska družba, ni mogoč, in ga Okrožno sodišče v Ljubljani ni uveljavilo.

Tudi v Agrokorju so za STA pojasnili, da odločba ljubljanskega okrožnega sodišča ne bo v ničemer spremenila upravljanja v Mercatorju, prav tako ne prinaša novih pravic in pooblastil izrednega upravitelja Agrokorja Anteja Ramljaka v odnosu do Mercatorja:  "Edina sprememba, ki izhaja iz odločbe, je okrepitev ravni zaščite Mercatorja, saj ščiti družbo pred morebitnimi poskusi upnikov, da bi si svoje terjatve poplačali iz Agrokorjevega deleža v Mercatorju."

Agrokor ne sme namerno izčrpavati Mercatorja

Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so sporočili, da odločitev sodišča na Mercator ne bo vplivala, saj Lex Mercator in Lex Agrokor med sabo nista neposredno povezana. 

"Sklep uradno še ni objavljen tako na ministrstvu še nismo seznanjeni ali se država namerava pritožiti," so zapisali pri ministrstvu, ki ga vodi Zdravko Počivalšek in nadaljevali, da za enkrat je znano, da Agrokor ne sme namerno izčrpavati slovenskega trgovca, ker je Mercator zaščiten z dogovorom.

Na ministrstvu so se s sodbo seznanili danes, uradno stališče bodo podali jutri ob 10. uri.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 17:50 17.julij 2017.

    najbolj smešno je to, da neke informacije oz. neka politika ki zadaj stoji, govori kako je z merkatorjem vse v redu, čeprav njen lastnik tone, tone ... to ni anton, ampak tone, sink, potaplja se, slovenci so prodali firmo tajkunu, ...prikaži več ki nima za burek in kaj zdaj ... nič vlada nič, pride hrvaški minister v slo, nič, torej nič, nič, nič , jebi ga ... vsem se jebe

  • mirror 17:13 17.julij 2017.

    Mercator je v lasti Agrokorja in lahko dela z njim kar hoče. Agrokor se bo reševal tako, da bo prodajal trgovine med njimi tudi Mercatorja, saj je njegov. Po toči zvoniti je prepozno. Zakaj ste pa ga prodali za drobiž?

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:15 17.julij 2017.

    Lud jebe zbunjenog???

Sorodne novice